Czy gdzieś znajdę dowody na (na dole)ciągu arytmetycznego i cg. geometrycznego:
A)wyraz ogólny ciągu
B)wyraz ze średniej arytmetycznej dwóch skrajnych
C)suma wyrazów ciągu
Albo jeśli ktoś będzie tak miły i mi to udowodni, bo ja niestety jestem za ciemna na to jednak
ogólne wyrazy ciągu
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: ogólne wyrazy ciągu
A) i C) - indukcyjnie - nie podejmuję się - albo intuicyjnie, czyli szkolnie
B)
dla ciągu arytmetycznego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_n=a_{n-1}+r\\ a_n=a_{n+1}-r\end{cases} \ \ \ \text{dla}\ n\in\NN\wedge n\ge 2}\)
po dodaniu stronami - teza
dla geometrycznego - analogicznie, tylko trzeba stronami pomnożyć
Pozdrawiam
[edited] uzupełnienie
B)
dla ciągu arytmetycznego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_n=a_{n-1}+r\\ a_n=a_{n+1}-r\end{cases} \ \ \ \text{dla}\ n\in\NN\wedge n\ge 2}\)
po dodaniu stronami - teza
dla geometrycznego - analogicznie, tylko trzeba stronami pomnożyć
Pozdrawiam
[edited] uzupełnienie
-
Zuziack06
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 25 cze 2019, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Re: ogólne wyrazy ciągu
źle zadałam pytani w takim bądź razie, bo intuicyjnie wiem, same wzory mam, na sumę rozbitą nawet tylko dla wyrazu pierwszego. Chodzi mi o dowód bardziej dogłębny, skąd się wzięło nie intuicyjny, szkolny
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: ogólne wyrazy ciągu
Indukcja matematyczna zupełna wykracza poza kanon rozkładu nauczania matematyki w szkole ponadgimnazjalnej...
Anegdota: Nauczyciel matematyki zlecił uczniom klasy, w której uczył się Gauss, dodanie do siebie \(\displaystyle{ 1+2+3+\cdots +100}\). Uczniowie pilnie zaczęli dodawać do siebie kolejne składniki, a młody Karl krzyknął \(\displaystyle{ 5050}\)! Na pytanie nauczyciela jak to policzył w takim tempie - odpowiedział: Skoro mam patyczki podanej długości, to zacząłem je sklejać: pierwszy z ostatnim, drugi z przedostatnim, itd - uzyskałem pięćdziesiąt patyczków, każdy długości \(\displaystyle{ 101}\). wystarczyło pomnożyć: "(pierwszy dodać ostatni) razy połowa liczby wszystkich".
I tak można postąpić w przypadku każdego ciągu arytmetycznego...
Ponieważ wszyscy jesteśmy nauczycielami języka polskiego, nie tylko w czasie zarazy
nie jest po polsku! Wystarczy "w takim razie"
Pozdrawiam
-
Zuziack06
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 25 cze 2019, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Re: ogólne wyrazy ciągu
Niestety nigdzie nie napisałam że to ma być poziom ponadgimnazjalny czy już raczej ponadpodstawowy, chodzi mi o dowód matematyczny na poziomie studiów
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
