Suma długości 2 boków trójkąta równa się 8, a kąt między nimi zawarty \(\displaystyle{ \alpha=\frac{2\pi}{3}}\). Przy jakiej długości boków tego trójkąta jego obwód jest najmniejszy?
tia...
Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm
Mamy dane:
a+b=8
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{2\pi}{3}}\)
Mamy znaleźć minimalny obwód.
Czyli a+b+c --> minimum.
a=8-b, daltego c+8 --> minimum.
Z twierdzenia cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos{\frac{2\pi}{3}}}\)
\(\displaystyle{ \cos{\frac{2\pi}{3}}=\cos{(\frac{\pi}{2}+\frac{1}{6\pi})}=-\sin{\frac{\pi}{6}}=-\frac{1}{2}}\)
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2+ab}\)
O co dalej ? Jeśli dobry tok myślenia to fajnie tylko nie wiem co dalej z tym zrobić.
Jeśli zły to przepraszam za kłopot.
Ewentualnie można
\(\displaystyle{ c^2=b^2-8b+64}\) jeśli podstawimy.
a+b=8
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{2\pi}{3}}\)
Mamy znaleźć minimalny obwód.
Czyli a+b+c --> minimum.
a=8-b, daltego c+8 --> minimum.
Z twierdzenia cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos{\frac{2\pi}{3}}}\)
\(\displaystyle{ \cos{\frac{2\pi}{3}}=\cos{(\frac{\pi}{2}+\frac{1}{6\pi})}=-\sin{\frac{\pi}{6}}=-\frac{1}{2}}\)
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2+ab}\)
O co dalej ? Jeśli dobry tok myślenia to fajnie tylko nie wiem co dalej z tym zrobić.
Jeśli zły to przepraszam za kłopot.
Ewentualnie można
\(\displaystyle{ c^2=b^2-8b+64}\) jeśli podstawimy.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2005, o 19:48 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 3 razy.
Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm
To teraz moje, nie do końca pewne rozumowanie...
Liczymy pole ze wzoru \(\displaystyle{ P=ab\sin{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ P=ab\sin{\alpha}=(8-b)b\sin{\alpha}=(8b-b^2)\sin{\alpha}}\)
Pochodna z Pola = -2b+8 --> b=4 --> a=4
Później wzór cosinusów i c wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{48}}\)
Rozwiązując tak myślałem o tym ze P=pr, a wtedy, żeby pole było najmniejsze to i p musi być najmniejsze. Oczywiście niezbyt mi się podoba moje rozwiązanie
Liczymy pole ze wzoru \(\displaystyle{ P=ab\sin{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ P=ab\sin{\alpha}=(8-b)b\sin{\alpha}=(8b-b^2)\sin{\alpha}}\)
Pochodna z Pola = -2b+8 --> b=4 --> a=4
Później wzór cosinusów i c wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{48}}\)
Rozwiązując tak myślałem o tym ze P=pr, a wtedy, żeby pole było najmniejsze to i p musi być najmniejsze. Oczywiście niezbyt mi się podoba moje rozwiązanie
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm
Ale tu chodzi o obwód, a nie o pole.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2005, o 19:53 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm
No tak, ale we wzorze na pole masz p, czyli połowe obwodu.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm
Pewnie dobrze wyszło, bo zauważyłem ze korzystając także z mojego rozumowania minimalny obwód wychodzi dla a=b, czyli a=b=4
Wiedząc. że \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2}\) i a=b=4: \(\displaystyle{ c=\sqrt{48}}\)
Więc mamy rozwiązanie
PS. Wzór na pole trójkąta to nie \(\displaystyle{ P=ab\sin{\alpha}}\), ale \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin{\alpha}}\)
Wiedząc. że \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2}\) i a=b=4: \(\displaystyle{ c=\sqrt{48}}\)
Więc mamy rozwiązanie
PS. Wzór na pole trójkąta to nie \(\displaystyle{ P=ab\sin{\alpha}}\), ale \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin{\alpha}}\)
