pole trójkąta prostokątnego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

pole trójkąta prostokątnego

Post autor: Jmoriarty »

Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest prostokątny - wierzchołki: \(\displaystyle{ A(-7, - 1), B(-1, - 3), C(-5, 1).}\)
Obliczyłem długości wektorów: \(\displaystyle{ AB=2 \sqrt{10} }\), \(\displaystyle{ BC=4 \sqrt{2} }\), \(\displaystyle{ AC=6 \sqrt{2} }\).
Ile wynosi pole tego trójkąta?
W odpowiedzi jest \(\displaystyle{ 8}\), ale za nic mi nie chce tyle wyjść. Boki raczej nie są źle, bo zadziałało twierdzenie Pitagorasa. Gdzie może być błąd?
Ostatnio zmieniony 8 mar 2020, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: pole trójkąta prostokątnego

Post autor: a4karo »

W twoich obliczeniach. Pokaż jak liczysz
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Re: pole trójkąta prostokątnego

Post autor: Jmoriarty »

Faktycznie wkradł się błąd, temat można przenieść do kosza.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: pole trójkąta prostokątnego

Post autor: piasek101 »

Takie zadania - współrzędne całkowite - proponuję (nie pierwszy raz) robić otaczając trójkąt (tu) prostokątem o poziomych i pionowych bokach. Od pola prostokąta odejmujemy pola trzech trójkątów prostokątnych.
ODPOWIEDZ