Rzucono ciało pod katem alpha do poziomu. pod jakim katem nalezałoby je rzucic z ta sama predkoscia poczatkowa aby zasieg rzutu podwoic?
Prosze o pomoc
[kinematyka] Rzut ukośny
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
[kinematyka] Rzut ukośny
Bez sensu. Jeżeli rzucasz coś pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) do poziomu, to kąt ten przy ustalonej prędkości początkowej \(\displaystyle{ v_0}\) jest bezpośrednio powiązany z zasięgiem, ponadto przy 45 stopniach obiekt wyrzucony poleci najdalej. Tym samym jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) = 45 stopni, nie ma kąta, który pozwoli by dany obiekt poleciał dwa razy dalej, tak samo takowy kąt nie istnieje jeżeli kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie się niewiele różnić od 45 stopni.
W zasadzie można by rozważyć odległość osiąganą przy naszych 45 stopniach, z odpowiednich równań wyliczyć przy jakich kątach ( jednym większym drugim mniejszym od 45 stopni ) obiekt osiąga dokładnie połowę odległości maksymalnej i wtedy można by sprecyzować dla jakich kątów to zadanie ma sens.
W zasadzie można by rozważyć odległość osiąganą przy naszych 45 stopniach, z odpowiednich równań wyliczyć przy jakich kątach ( jednym większym drugim mniejszym od 45 stopni ) obiekt osiąga dokładnie połowę odległości maksymalnej i wtedy można by sprecyzować dla jakich kątów to zadanie ma sens.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 01:56 przez Undre, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
[kinematyka] Rzut ukośny
\(\displaystyle{ z_1 = \frac{v^2}{g} \sin 2 \\
z_2 = \frac{v^2}{g} \sin 2 \beta = 2 z_1 = 2 \frac{v^2}{g} \sin 2 \\
\sin 2 \beta = 2 \sin 2 \\
\beta = \arcsin (2 \sin 2 )}\)
Jako, że wartości funkcji sinus mieszczą się od -1 do 1, należy zgodnie z uwagą Undre zauważyć że zakres możliwych kątów jest ograniczony
\(\displaystyle{ 2\sin 2 qslant 1 \\
\sin 2 qslant 0.5 \\
2 qslant 30� \\
(0, 15�) \cup (75�, 90�)}\)
z_2 = \frac{v^2}{g} \sin 2 \beta = 2 z_1 = 2 \frac{v^2}{g} \sin 2 \\
\sin 2 \beta = 2 \sin 2 \\
\beta = \arcsin (2 \sin 2 )}\)
Jako, że wartości funkcji sinus mieszczą się od -1 do 1, należy zgodnie z uwagą Undre zauważyć że zakres możliwych kątów jest ograniczony
\(\displaystyle{ 2\sin 2 qslant 1 \\
\sin 2 qslant 0.5 \\
2 qslant 30� \\
(0, 15�) \cup (75�, 90�)}\)
[kinematyka] Rzut ukośny
Dziekuje wam bardzo :*
Narysuje sobie obrazek i zobaczymy czy mnie wezmie do tablicy w srode
jeszczcze raz dzieki
[ Dodano: 16 Października 2007, 19:14 ]
Mam takie pytanko czyli jaka jest odp. do tego zadania?
Rozumiem ten przedzial od 0 do 15 ale skad ten od 75 do 90 za bardzo nie kumam jezeli rzuce pod katem wiecej niz 45 to juz dalej nie poleci
jak to jest z tym. Podajcie pisemna odpowiedz bo nie ogarniam :/
[ Dodano: 16 Października 2007, 19:37 ]
Chyab ze odpowiedzia jest tylko to 15 stopni bo tylko to miesci sie w przedziale do 45 po pomnorzeniu
[ Dodano: 17 Października 2007, 17:40 ]
Dzisiaj bylem z zadankiem przy tablicy poszlo gladko bez zadnych podkniec wiec chyba dobrze
Narysuje sobie obrazek i zobaczymy czy mnie wezmie do tablicy w srode
jeszczcze raz dzieki
[ Dodano: 16 Października 2007, 19:14 ]
Mam takie pytanko czyli jaka jest odp. do tego zadania?
Rozumiem ten przedzial od 0 do 15 ale skad ten od 75 do 90 za bardzo nie kumam jezeli rzuce pod katem wiecej niz 45 to juz dalej nie poleci
jak to jest z tym. Podajcie pisemna odpowiedz bo nie ogarniam :/
[ Dodano: 16 Października 2007, 19:37 ]
Chyab ze odpowiedzia jest tylko to 15 stopni bo tylko to miesci sie w przedziale do 45 po pomnorzeniu
[ Dodano: 17 Października 2007, 17:40 ]
Dzisiaj bylem z zadankiem przy tablicy poszlo gladko bez zadnych podkniec wiec chyba dobrze