O ile % Adam jest wyższy od Basi?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wólka Paplińska
- Podziękował: 1 raz
O ile % Adam jest wyższy od Basi?
Czy może ktoś sprawdzić czy mi dobrze wyszły wyniki?
Adam ma 180cm wzrostu, a jego siostra Basia 120cm. O ile % Adam jest wyższy od Basi? I O ile Basia jest niższa od Adama?
Wszyło mi, że Adam jest wyższy o 4%, a Basia jest niższa o 25%.
Adam ma 180cm wzrostu, a jego siostra Basia 120cm. O ile % Adam jest wyższy od Basi? I O ile Basia jest niższa od Adama?
Wszyło mi, że Adam jest wyższy o 4%, a Basia jest niższa o 25%.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 12:07 przez Cyganka_Helena, łącznie zmieniany 1 raz.
O ile % Adam jest wyższy od Basi?
Oj chyba coś źle Ci wyszło.
Gdyż Adam jest wyższy o 50% od Basi, a Basia jest niższa o 33 i 1/3 % od Adama.
Gdyż Adam jest wyższy o 50% od Basi, a Basia jest niższa o 33 i 1/3 % od Adama.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wólka Paplińska
- Podziękował: 1 raz
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
O ile % Adam jest wyższy od Basi?
\(\displaystyle{ 180cm}\) - wzrost Adama
\(\displaystyle{ 120cm}\) - wzrost Basi
\(\displaystyle{ 180cm \longrightarrow 100\%}\)
\(\displaystyle{ 120cm \longrightarrow \ x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{120\cdot100}{180}=66\frac{2}{3}\%}\)
\(\displaystyle{ 100\% - 66\frac{2}{3}\%=33\frac{1}{3}\%}\) - O tyle procent Basia jest niższa od Adama
__________________________________________________________
\(\displaystyle{ 120cm \longrightarrow 100\%}\)
\(\displaystyle{ 180cm \longrightarrow \ y}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{180\cdot100}{120}=150\%}\)
\(\displaystyle{ 150\%-100\%=50\%}\) - O tyle Adam jest wyższy od Basi
\(\displaystyle{ 120cm}\) - wzrost Basi
\(\displaystyle{ 180cm \longrightarrow 100\%}\)
\(\displaystyle{ 120cm \longrightarrow \ x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{120\cdot100}{180}=66\frac{2}{3}\%}\)
\(\displaystyle{ 100\% - 66\frac{2}{3}\%=33\frac{1}{3}\%}\) - O tyle procent Basia jest niższa od Adama
__________________________________________________________
\(\displaystyle{ 120cm \longrightarrow 100\%}\)
\(\displaystyle{ 180cm \longrightarrow \ y}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{180\cdot100}{120}=150\%}\)
\(\displaystyle{ 150\%-100\%=50\%}\) - O tyle Adam jest wyższy od Basi
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wólka Paplińska
- Podziękował: 1 raz