Prosiłbym o wskazówkę przy rozwiązaniu poniższego równania:
\(\displaystyle{ \cos 7x =\cos 4x - \cos x}\)
Czy tutaj wystarczy rozbić na \(\displaystyle{ \cos 7x= \cos \left( 4x + 3x\right) }\), czy lepiej coś innego?
rozwiązać równianie z cosinusami
-
sportowiec1993
- Użytkownik

- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
rozwiązać równianie z cosinusami
Ostatnio zmieniony 16 lut 2020, o 18:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: rozwiązać równianie z cosinusami
\(\displaystyle{ \cos 7x =\cos 4x - \cos x}\)
\(\displaystyle{ (\cos 7x + \cos x) -\cos 4x=0}\)
\(\displaystyle{ 2\cos 4x \cos 3x -\cos 4x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x = 0 \vee \cos 3x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cdots}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (\cos 7x + \cos x) -\cos 4x=0}\)
\(\displaystyle{ 2\cos 4x \cos 3x -\cos 4x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x = 0 \vee \cos 3x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cdots}\)
Pozdrawiam
