Znaleźć bijekcję zbioru \(\displaystyle{ (0,1) \rightarrow (0,3]}\)
Zrobiłem tak, ale nie wiem, czy to jest dobrze:
\(\displaystyle{ f(n)= \begin{cases} \frac{3}{n+2} &\text{dla }n= \frac{1}{n+1} , n \ge 1\\ 3n &\text{dla pozostałych} \end{cases} }\)
Znaleźć bijekcję zbioru
-
ullortnaci
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 13 paź 2019, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Znaleźć bijekcję zbioru
Pomysł jest słuszny, ale po pierwsze zapis jest niepoprawny, a po drugie to nie jest bijekcja (choćby dlatego, że \(\displaystyle{ 3}\) nie jest wartością). Powinno być np.
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{3}{n} &\text{jeśli }x= \frac{1}{n+1} \text{ dla pewnego } n \ge 1\\ 3x &\text{dla pozostałych }x \end{cases} }\)
JK
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{3}{n} &\text{jeśli }x= \frac{1}{n+1} \text{ dla pewnego } n \ge 1\\ 3x &\text{dla pozostałych }x \end{cases} }\)
JK