Punkty na prostej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Punkty na prostej

Post autor: nogiln »

Na prostej obierz cztery punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) tak, aby \(\displaystyle{ \left| AD\right|=7\ cm ,\left| BD\right|= 4\ cm, \left| AC\right|=10\ cm, \left| BC\right|=1\ cm }\)
Wg mnie rozwiązanie jest tylko jedno takie, że odcinek \(\displaystyle{ \left| AB\right|=11\ cm }\) a punkty patrząc od lewej strony będą w kolejności:\(\displaystyle{ A,D,C,B}\). Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 728
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 245 razy

Re: Punkty na prostej

Post autor: JHN »

Wg mnie - tak.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Punkty na prostej

Post autor: kerajs »

nogiln pisze: 9 lut 2020, o 08:16 a punkty patrząc od lewej strony będą w kolejności:\(\displaystyle{ A,D,C,B}\). Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
Jest jeszcze drugie rozwiązanie patrząc od lewej:\(\displaystyle{ B,C,D,A }\)
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Re: Punkty na prostej

Post autor: matmatmm »

kerajs pisze: 9 lut 2020, o 09:54 Jest jeszcze drugie rozwiązanie patrząc od lewej:\(\displaystyle{ B,C,D,A }\)
W geometrii aksjomatycznej to jest to samo rozwiązanie. Lewa i prawa strona prostej są nierozróżnialne.

Chyba, że to są punkty ze zbioru \(\displaystyle{ \RR}\)...
ODPOWIEDZ