Oblicz całke

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Wasyl132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 7 razy

Oblicz całke

Post autor: Wasyl132 »

\(\displaystyle{ \int \frac{2x^3 - x^4}{x^4}}\)

Jak obliczyć taką całke?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Oblicz całke

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \int \frac{2x^3 - x^4}{x^4}\dd x=\int ( \frac{2}{x}-1 ) \dd x =...}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2020, o 20:52 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.
Wasyl132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 7 razy

Re: Oblicz całke

Post autor: Wasyl132 »

Jak byś mogł mi wytłumaczyć skąd sie wzielo \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{x} - 1\right) }\) to byłbym wdzięczny :D
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Oblicz całke

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \int \frac{2x^3 - x^4}{x^4}\dd x=\int (\frac{2x^3 }{x^4}- \frac{x^4}{x^4} )\dd x=\int ( \frac{2}{x}-1 ) \dd x =2\ln\left| x\right|-x+C }\)
ODPOWIEDZ