Nie było mnie na ćwiczeniach kiedy omawiany był ten temat. Teraz zbliża się egzamin i chciałbym uzupełnić wiedzę.
Mam za zadanie wyznaczyć trójścian Freneta, krzywiznę i skręcenie krzywej \(\displaystyle{ k}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\).
\(\displaystyle{ k: \vec{r} (t)=[e^{2t}+2, 2t^2 -1, 1-e^t], t \in \mathbb{R}, P(3,-1,0) }\)
Jak wyznacza się trójścian Freneta, krzywiznę i skręcenie krzywej w punkcie?
- bosendorfer
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 3 lut 2020, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 12 razy
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Jak wyznacza się trójścian Freneta, krzywiznę i skręcenie krzywej w punkcie?
\(\displaystyle{ k: \vec{r(t)} = \left [ e^{2t} +2, 2t^2 -1, 1 - e^{t} \right] }\)
Rozpoczynamy od wektora stycznego, czyli wektora prędkości
\(\displaystyle{ \vec{v(t)} = \vec{r'(t)} = [ 2e^{2t}, 4t, -e^{t} ] }\)
Wektor przyśpieszenia
\(\displaystyle{ \vec{a(t)} = \vec{r^{''}(t)} = [ 4e^{2t}, 4, -e^{t} ] }\)
Krzywizna
\(\displaystyle{ \kappa = \frac{1}{R} = \frac{|\vec{v}\times \vec{a}|}{v^3} }\)
Skręcenie krzywej
\(\displaystyle{ \tau = \frac{(\vec{v}\times \vec{a})\cdot \vec{a}}{|\vec{v}\times \vec{a}|^2} }\)
Proszę podstawić współrzędne punktu \(\displaystyle{ P }\) do \(\displaystyle{ \vec{v}, \vec{a} }\) i obliczyć krzywiznę i skręcenie krzywej w tym punkcie.
Rozpoczynamy od wektora stycznego, czyli wektora prędkości
\(\displaystyle{ \vec{v(t)} = \vec{r'(t)} = [ 2e^{2t}, 4t, -e^{t} ] }\)
Wektor przyśpieszenia
\(\displaystyle{ \vec{a(t)} = \vec{r^{''}(t)} = [ 4e^{2t}, 4, -e^{t} ] }\)
Krzywizna
\(\displaystyle{ \kappa = \frac{1}{R} = \frac{|\vec{v}\times \vec{a}|}{v^3} }\)
Skręcenie krzywej
\(\displaystyle{ \tau = \frac{(\vec{v}\times \vec{a})\cdot \vec{a}}{|\vec{v}\times \vec{a}|^2} }\)
Proszę podstawić współrzędne punktu \(\displaystyle{ P }\) do \(\displaystyle{ \vec{v}, \vec{a} }\) i obliczyć krzywiznę i skręcenie krzywej w tym punkcie.