Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
-
Arvit
- Użytkownik

- Posty: 80
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 45 razy
Post
autor: Arvit » 13 paź 2007, o 14:28
W podanych przedziałach uprość wyrażenia:
\(\displaystyle{ a) \ x+|2-x|+3|1-x|, \ gdzie \ x (1,2); \\
b)|2x|-|x+1|+2|x-2|, \ gdzie \ x (2,\infty ); \\
c) \frac{|x-1|}{|x+1|}-|2-3x|, \ gdzie \ x\in(-\infty ,-1); \\
d)||1-x|-1|-2|x-2|, \ gdzie \ x\in (0,1).}\)
-
Dargi
- Użytkownik

- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Post
autor: Dargi » 13 paź 2007, o 14:31
Podpowiem ci do pierwszego jak to powinno wyglądać:
\(\displaystyle{ x+|2-x|+3|1-x|=x+2-x-3+3x=3x-1}\)
-
kuma
- Użytkownik

- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 69 razy
Post
autor: kuma » 13 paź 2007, o 15:08
\(\displaystyle{ b)|2x|-|x+1|+2|x-2|=2x-(x+1)+2(x-2)=2x-x-1+2x-4=3x-5, \ przy zalozeniu \ x (2,\infty )}\)