Problem z obliczeniem pochodnej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 2 razy
Problem z obliczeniem pochodnej
Za kazdym razem wychodzi mi cos innego konfrontowalem wyniki ze kolegami i okazuje sie ze na 5 osob jest 5 roznych wynikow czy bylby wstanie ktos mi pomoc lub wytlumaczyc co i jak??
\(\displaystyle{ T(L)=2\pi\sqrt{\frac{L}{g}}}\)
\(\displaystyle{ T(L)=2\pi\sqrt{\frac{L}{g}}}\)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 15:54 przez raper1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Problem z obliczeniem pochodnej
\(\displaystyle{ T(L)=2\pi\sqrt{\frac{L}{g}}=\frac{2\pi L^{1/2}}{\sqrt{g}}\\
T'(L)=\frac{2\pi}{\sqrt{g}}\frac{1}{2}L^{-1/2}=\frac{\pi}{\sqrt{gL}}}\)
chyba
T'(L)=\frac{2\pi}{\sqrt{g}}\frac{1}{2}L^{-1/2}=\frac{\pi}{\sqrt{gL}}}\)
chyba
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 2 razy
Problem z obliczeniem pochodnej
L T(L) sorki faktycznie zapomnialem o tymUndre pisze:a co tu jest zmienna ?

Czy ktos moglby potwierdzic czy zaprzeczyc temu "chyba"??g-dreamer pisze:\(\displaystyle{ T(L)=2\pi\sqrt{\frac{L}{g}}=\frac{2\pi L^{1/2}}{\sqrt{g}}\\
T'(L)=\frac{2\pi}{\sqrt{g}}\frac{1}{2}L^{-1/2}=\frac{\pi}{\sqrt{gL}}}\)
chyba
Juz wiem ze ten wynik jest wynikiem lym bo ma wyjsc cos takiego:
\(\displaystyle{ T'(L)=\frac{\pi}{g\sqrt{\frac{L}{g}}}}\)
Pytanie jak do tego teraz dojsc
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
Problem z obliczeniem pochodnej
Wynik podany przez rapera1987 jest prawidlowy. Ten ktory pokazales, tez jest prawidlowy. To jest to samo
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 2 razy
Problem z obliczeniem pochodnej
Wiem zauwazylem to po dodaniu juz posta ze wystarczy wciagnac pod pierwiastek g^2 i wyjdzie tamtokadykianus pisze:Wynik podany przez rapera1987 jest prawidlowy. Ten ktory pokazales, tez jest prawidlowy. To jest to samo
