Wartość logarytmiczna dekrementu tłumienia oraz czas

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
rex39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, o 13:10
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 6 razy

Wartość logarytmiczna dekrementu tłumienia oraz czas

Post autor: rex39 »

Ampiltuda wahadła matematycznego o długości \(\displaystyle{ L=0,8m}\) zmalała w ciągu \(\displaystyle{ t=100s}\) o jedną trzecią. Oblicz wartość logarytmicznego dekrementu tłumienia oraz czas \(\displaystyle{ T}\), w ciągu którego ampiltuda przemieszczania maleje \(\displaystyle{ e}\)-razy.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2020, o 12:10 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych i pojedyncze symbole literowe zapisujemy z użyciem LateXa.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Wartość logarytmiczna dekrementu tłumienia oraz czas

Post autor: janusz47 »

Dane

\(\displaystyle{ L = 0,8 }\) m.

\(\displaystyle{ t_{1} = 100 }\) s.

Obliczyć

\(\displaystyle{ \Lambda }\) - logarytmiczny dekrement tłumienia.

\(\displaystyle{ T }\) - czas, po którym amplituda zmaleje \(\displaystyle{ e- }\) razy.

Rozwiązanie

Wahadło matematyczne wykonuje drgania tłumione o amplitudzie

\(\displaystyle{ A(t) = A_{0} e^{-\beta t} }\)

i częstości

\(\displaystyle{ \omega = \sqrt{ \omega_{0}^2 - \beta ^2} \ \ (1) }\)

gdzie

\(\displaystyle{ \omega_{0} = \frac{2\pi}{T_{0}} \ \ (2) }\)

\(\displaystyle{ T_{0} = 2\pi \sqrt{\frac{l}{g}} \ \ (3)}\)

Z treści zadania wynika, że

\(\displaystyle{ A(t) = A_{0} e ^{-\beta t_{1}} = \frac{1}{3}A_{0} }\)

Stąd współczynnik tłumienia \(\displaystyle{ \beta: }\)

\(\displaystyle{ \beta = -\frac{1}{t_{1}}\ln\left(\frac{1}{3} \right) = \frac{1}{t_{1}}\ln 3 \ \ (4) }\)

Logarytmiczny dekrement

\(\displaystyle{ \Lambda = \beta \cdot T = 2\pi \frac{\beta}{\omega} \ \ (5) }\)

Czas \(\displaystyle{ T, }\) po którym amplituda przemieszczenia wahadła zmaleje \(\displaystyle{ e }\) razy :

\(\displaystyle{ \frac{A(t)}{A(t + T)} = e }\)

\(\displaystyle{ \frac{A_{0} e^{-\beta t}}{A_{0}e^{-\beta t +T}} = \frac{e^{-\beta t}}{e^{-\beta t}\cdot e^{-\beta T}} = e^{\beta T} = e^{1} }\)

Stąd

\(\displaystyle{ \beta T = 1 }\)

\(\displaystyle{ T = \frac{1}{\beta} \ \ (6) }\)

Czas \(\displaystyle{ T }\) nazywamy czasem relaksacji, jest on odwrotnością współczynnika tłumienia.

Proszę na podstawie równań \(\displaystyle{ (1)-(5) }\) określić ogólny wzór na logarytmiczny dekrement tłumienia, podstawić dane liczbowe i obliczyć jego wartość i wartość czasu relaksacji.

Dodano po 5 godzinach 47 minutach 56 sekundach:
Dziękuję Panie Kruszewski.
ODPOWIEDZ