Szereg Maclaurina

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Albi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2020, o 20:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Szereg Maclaurina

Post autor: Albi »

\(\displaystyle{ }\)Nie potrafię sobie poradzić z takimi o to zadaniami:
Znaleźć szereg Maclaurina funkcji \(\displaystyle{ f(x) = xe^{-x^2}}\).
Wyznacz \(\displaystyle{ f ^{8} (0)}\) dla funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\ln(4+x^2)}\).
Ostatnio zmieniony 26 sty 2020, o 22:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Szereg Maclaurina

Post autor: Janusz Tracz »

Znaleźć szereg Maclaurina funkcji \(\displaystyle{ f(x)=xe^{-x^2}}\)
A znacz rozwinięcie \(\displaystyle{ e^x}\) jeśli tak to podmień \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ -x^2}\) i pomnóż wszystko przez \(\displaystyle{ x}\).
Wyznacz \(\displaystyle{ f^8(0)}\)
Funkcję \(\displaystyle{ \ln(4+x^2)}\) można przekształcić do \(\displaystyle{ \ln 4+\ln \left( 1+\left( \frac{x}{2} \right)^2 \right) }\), wtedy można podać jej rozwinięcie znając rozwinięcie \(\displaystyle{ \ln(1+x)}\) i kładąc weń \(\displaystyle{ \left( \frac{x}{2} \right)^2 }\) w miejsce \(\displaystyle{ x}\). Znając rozwinięcie łatwo wyznaczyć \(\displaystyle{ f^8(0)}\) z ogólnego wzoru rozwinięcia
Ostatnio zmieniony 26 sty 2020, o 22:32 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
Albi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2020, o 20:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Re: Szereg Maclaurina

Post autor: Albi »

Nie sądziłem że to takie proste, a drugi przykład?

Dodano po 50 sekundach:
Okej wszystko rozumiem, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ