nierówność

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
OFFelia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 paź 2007, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: breslau

nierówność

Post autor: OFFelia »

Czy ktos mógłby mi wyjaśnić jeden z przykładów z podręcznika autorstwa pana Krysickiego?

Otóż mamy nierówność \(\displaystyle{ \frac{|4x-5|}{|2x+7|} < 3}\).

Dlaczego, dochodząc do miejsca:

\(\displaystyle{ \frac{4x-5}{2x+ 7}> -3}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{5x + 8}{2x + 7} > 0}\)

rozpatrujemy dwie możliwości, a mianowicie:

1) 5x+8>0, 2x + 7 > 0
2) 5x - 8 < 0, 2x - 7
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 13:07 przez OFFelia, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

nierówność

Post autor: wb »

Wynik dzielenia jest dodatni gdy licznik i mianownik są jednocześnie dodatnie lub licznik i mianownik są jednocześnie ujemne.
ODPOWIEDZ