1.Krawędź boczna szałasu w kształcie ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 2m
i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45 stopni. ile wazy powietrze wypelniajace ten szalas, jesli \(\displaystyle{ 1m^{2}}\) wazy 1,2 kg?
2.Na dzialce pawla znajduje sie basen, ktorego ksztalt i wymairy podane sa na rysunku. Oblicz koszt wymiany wody w napelnionym po brzegi basenie, jezeli \(\displaystyle{ 1 m^{3}}\) wody trzeba zaplacic 2,20 zl, a odprowadzenie \(\displaystyle{ 1 m^{3}}\) kosztuje 2,60zl
Kurcze nie moge dac linka do obrazka bo nie moge://
Bardzo prosze o szybką odpowiedz
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Objętość powietrza w szałasie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: to Mashh
Objętość powietrza w szałasie
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 11:30 przez bartelo9, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Objętość powietrza w szałasie
Połowa przekątnej podstawy (\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2}}{2}}\)) tworzy wraz z wysokością ostrosłupa (h) trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej = 2m (krawędź ostrosłupa). Stąd wiadomo, że \(\displaystyle{ h = 2cos(45) = \sqrt{2}}\). Skoro trójkąt jest równoramienny to \(\displaystyle{ h = \sqrt{2} = \frac{a \sqrt{2}}{2}}\) więc a = 2m. Teraz liczymy objętość (v) \(\displaystyle{ v = a^{2}h = 4 \sqrt{2}}\) i wystarczy ją pomnożyć przez 1,2.