Rozkład na czynniki
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Rozkład na czynniki
Witam
Proszę o wskazówkę. Jak rozłożyć na czynniki taki wielomian \(\displaystyle{ W(a,b,c)=a^{3}+b^{3}+c^{3}-3abc}\)?
Proszę o wskazówkę. Jak rozłożyć na czynniki taki wielomian \(\displaystyle{ W(a,b,c)=a^{3}+b^{3}+c^{3}-3abc}\)?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Administrator
- Posty: 34496
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5222 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Administrator
- Posty: 34496
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5222 razy
Re: Rozkład na czynniki
Spore...
Możesz zacząć od rozpisania \(\displaystyle{ \left( a+b+c\right)^3 }\). Dostaniesz to, co chcesz i resztę. Potem zajmiesz się tą resztą.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ (a^{2}+b^{2}+c^{2}+2abc)(a+b+c)=}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ab^{2}+b^{3}+b^{2}c+ac^{2}+bc^{2}+c^{3}+2a^{2}bc+2ab^{2}c+2abc^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+b^{3}+c^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ab^{2}+ac^{2}+b^{2}c+bc^{2}+2a^{2}bc+2ab^{2}c+2abc^{2}}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ =a^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ab^{2}+b^{3}+b^{2}c+ac^{2}+bc^{2}+c^{3}+2a^{2}bc+2ab^{2}c+2abc^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+b^{3}+c^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ab^{2}+ac^{2}+b^{2}c+bc^{2}+2a^{2}bc+2ab^{2}c+2abc^{2}}\)
Dobrze?
-
- Administrator
- Posty: 34496
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5222 razy
Re: Rozkład na czynniki
Jeżeli to miałoby być \(\displaystyle{ \left( a+b+c\right)^3 }\) to zdecydowanie nie. Skąd wzięłaś czerwony czynnik?Niepokonana pisze: ↑23 sty 2020, o 18:15 \(\displaystyle{ \red{(a^{2}+b^{2}+c^{2}+2abc)}(a+b+c)=}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ab^{2}+b^{3}+b^{2}c+ac^{2}+bc^{2}+c^{3}+2a^{2}bc+2ab^{2}c+2abc^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+b^{3}+c^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ab^{2}+ac^{2}+b^{2}c+bc^{2}+2a^{2}bc+2ab^{2}c+2abc^{2}}\)
Dobrze?
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rozkład na czynniki
Bo to jest \(\displaystyle{ (a+b+c)^{2}}\), przynajmniej tak to zapamiętałam.
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 27 lip 2019, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc +2ac}\)
Od siebie dodam, że można przedstawić ten wielomian także w takiej postaci:
\(\displaystyle{ a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = \frac{1}{2} (a+b+c)((a-b)^2+(b-c)^2+(a-c)^2)}\)
Po wciągnięciu ułamka do drugiego nawiasu i zauważeniu tego wzoru skróconego mnożenia, otrzymamy postać kerajsa
Od siebie dodam, że można przedstawić ten wielomian także w takiej postaci:
\(\displaystyle{ a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = \frac{1}{2} (a+b+c)((a-b)^2+(b-c)^2+(a-c)^2)}\)
Po wciągnięciu ułamka do drugiego nawiasu i zauważeniu tego wzoru skróconego mnożenia, otrzymamy postać kerajsa
Ostatnio zmieniony 23 sty 2020, o 19:00 przez Thingoln, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34496
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5222 razy
Re: Rozkład na czynniki
Nie wierz przesadnie swojej pamięci. Przecież to można szybko przeliczyć i sprawdzić.Niepokonana pisze: ↑23 sty 2020, o 18:40Bo to jest \(\displaystyle{ (a+b+c)^{2}}\), przynajmniej tak to zapamiętałam.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Administrator
- Posty: 34496
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5222 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ (a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ac+2bc+2ab)(a+b+c)=}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+a^{2}b+a^{2}c+ ab^{2}+b^{3}+b^{2}c+ac^{2}+bc^{2}+c^{3}+}\)
\(\displaystyle{ +2a^{2}c+2abc+2ac^{2}+2abc+2b^{2}c+2bc^{2}+2a^{2}b+2ab^{2}+2abc}\)
\(\displaystyle{ =a^{3}+b^{3}+c^{3}+3a^{2}b+3a^{2}c+3ab^{2}+3ac^{2}+3b^{2}c+3bc^{2}+6abc}\)
Domyślam się, że jest źle.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozkład na czynniki
Jest dobrze, ale żeby nie zastanawiać się nad takim wymnażaniem zbyt długo, polecam wzór wielomianowy (czy jak to tam przetłumaczyć), uogólnienie wzoru dwumianowego Newtona:
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Multinomial_theorem