Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
ullortnaci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2019, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Post autor: ullortnaci »

Zadanie ze zbioru Guzicki, Zakrzewski
Zadanie 6.8 W każdym z poniższych przypadków, dla danego zbioru \(\displaystyle{ X}\) i dowolnego nieskończonego ciągu \(\displaystyle{ \left\langle x _{n} \right\rangle _{n \in \NN} }\) elementów tego zbioru znajdź, stosując metodę przekątniową, element \(\displaystyle{ z \in X}\) \ \(\displaystyle{ \left\{ x _{n}: n \in \NN \right\} }\):
c) \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem wszystkich podzbiorów zbioru liczb nieparzystych.
d) \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem wszystkich podzbiorów zbioru kwadratów liczb naturalnych.
e) \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem wszystkich podzbiorów zbioru liczb parzystych.

Proszę o jak najdokładniejsze wytłumaczenie, niezbyt rozumiem te zadania.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2020, o 14:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale czego dokładnie nie rozumiesz w tych zadaniach?

JK
ullortnaci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2019, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Post autor: ullortnaci »

Nie wiem na jakiej zasadzie tworzy się te zbiory \(\displaystyle{ z}\). Trzeba "omijać" ten zbiór \(\displaystyle{ X}\) czy jak?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Post autor: Jan Kraszewski »

Zbiór \(\displaystyle{ X}\) to rodzina zbiorów, a ciąg \(\displaystyle{ \left\langle x _{n} \right\rangle _{n \in \NN}}\) to ciąg zbiorów. A Ty masz skonstruować ciąg odpowiednich liczb \(\displaystyle{ \left\langle a _{n} \right\rangle _{n \in \NN}}\) w ten sposób, żeby \(\displaystyle{ a_n\notin x_n}\). Wtedy \(\displaystyle{ z=\{a_k:k\in\NN\}\ne x_n}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN.}\)

JK
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Re: Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Post autor: Dasio11 »

Raczej: dany jest ciąg \(\displaystyle{ \left< x_n \right>_{n \in \NN}}\) elementów \(\displaystyle{ X = \mathcal{P}(A)}\), który jest zbiorem potęgowym pewnego zbioru \(\displaystyle{ A}\). Należy ustawić w ciąg \(\displaystyle{ \left< a_n \right>_{n \in \NN}}\) wszystkie elementy \(\displaystyle{ A}\) i zdefiniować zbiór \(\displaystyle{ z \in \mathcal{P}(A)}\) tak, by \(\displaystyle{ a_n \in z}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ a_n \notin x_n}\). Wtedy \(\displaystyle{ z \neq x_n}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Znajdź element, stosując metodę przekątniową

Post autor: Jan Kraszewski »

Dzięki za czujność.

JK
ODPOWIEDZ