Macierze zmiany bazy
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Macierze zmiany bazy
Mam proste zadanie wyznaczyć macierz zmiany standardowej bazy \(\displaystyle{ \RR^3}\) w bazę \(\displaystyle{ B = \left\{ (3, 3, 4), (-1, 2, 2), (1, 1, 1)\right\} }\)
Według podręcznika jest to macierz \(\displaystyle{ M = \begin{bmatrix} 3&-1&1\\3&2&1\\4&2&1\end{bmatrix}}\). Według mnie poprawna powinna być macierz \(\displaystyle{ M^{-1}}\).
Weżmy wektor \(\displaystyle{ (3, 3, 4)}\) w bazie standardowej.
Według tej macierzy \(\displaystyle{ M}\) jest to:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1&1\\3&2&1\\4&2&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3\\3\\4\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 10\\19\\22\end{bmatrix}}\)
A powinno być \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}}\)
Może to ja źle coś interpretuje? W każdym miejscu tej książki jest na odwrót.
Proszę o wytłumaczenie.
Według podręcznika jest to macierz \(\displaystyle{ M = \begin{bmatrix} 3&-1&1\\3&2&1\\4&2&1\end{bmatrix}}\). Według mnie poprawna powinna być macierz \(\displaystyle{ M^{-1}}\).
Weżmy wektor \(\displaystyle{ (3, 3, 4)}\) w bazie standardowej.
Według tej macierzy \(\displaystyle{ M}\) jest to:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1&1\\3&2&1\\4&2&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3\\3\\4\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 10\\19\\22\end{bmatrix}}\)
A powinno być \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}}\)
Może to ja źle coś interpretuje? W każdym miejscu tej książki jest na odwrót.
Proszę o wytłumaczenie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Macierze zmiany bazy
Czyli są różne definicje zmiany bazy?
Książka to: Algebra Liniowa, Przykłady i zadania T. Jurlewicz i Z. Skoczylas
Niestety mam tylko tą, a definicje na których ona jest oparta są w innej książce której nie mam, a w internecie nie mogę znaleźć.
Książka to: Algebra Liniowa, Przykłady i zadania T. Jurlewicz i Z. Skoczylas
Niestety mam tylko tą, a definicje na których ona jest oparta są w innej książce której nie mam, a w internecie nie mogę znaleźć.
-
ivni
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 4 maja 2018, o 17:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Re: Macierze zmiany bazy
Jeżeli wektory bazy transformują się poprzez tę macierz \(\displaystyle{ M}\) (kowariantnie), to współrzędne wektorów transformują się poprzez macierz odwrotną \(\displaystyle{ M^{-1}}\) (kontrawariantnie). Niech \(\displaystyle{ \vec{e_i} }\) będą starą bazą, a \(\displaystyle{ \vec{e_i}'}\) nową. Wektory bazy transformują się następująco \(\displaystyle{ \vec{e_i}'= \sum_{j}M_{ji} \vec{e_j} }\). Zapiszmy pewien wektor \(\displaystyle{ \vec{v} }\) w tych bazach: \(\displaystyle{ \vec{v} = \sum_{i} v_i \vec{e_i}= \sum_{i} v_i' \vec{e_i}' = \sum_{k} v_k' \sum_{i}M_{ik} \vec{e_i}= \sum_{i} \sum_{k} v_k'M_{ik} \vec{e_i} }\), gdzie w przedostatnim kroku zmieniłem indeksy sumowania. Korzystając z niezależności liniowej wektorów bazy otrzymujemy \(\displaystyle{ v_i =\sum_{k} v_k 'M_{ik}}\) lub równoważnie \(\displaystyle{ v_i '= \sum_{k} M_{ki}^{-1}v_k=\sum_{j} M_{ji}^{-1}v_j}\).
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Macierze zmiany bazy
A mógłbyś pokazać to na jakimś małym przykładzie? Nie jestem jeszcze zbyt obeznany w tych pojęciach i trochę to słabo rozumiem co napisałeś.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Macierze zmiany bazy
Bardziej adekwatne od pojęcia zmiany bazy jest pojęcie macierzy przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'}. }\)
W zadaniu mamy macierz \(\displaystyle{ \mathcal{B} = S }\) (standardowa) oraz bazę \(\displaystyle{ \mathcal{B'} = \{ ( 3,3,4), ( -1,2,2), (1,1,1) \} }\)
Wyznaczyć
a)
macierz przejścia \(\displaystyle{ P }\) z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\)
b)
macierz \(\displaystyle{ Q }\) przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\)
Rozwiązanie
a)
Tworzymy macierze \(\displaystyle{ \mathcal{B}, \mathcal{B'}, }\) zapisując wektory bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}, \mathcal{B'} }\) jako ich kolumny
\(\displaystyle{ \mathcal{B} = \left [\begin{matrix} 1 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & 1 \end{matrix} \right], \mathcal{B'} =\left[\begin{matrix} 3 & 3 & 4\\ -1 & 2 & 2 \\ 1 & 1 & 1 \end{matrix} \right] }\)
Łączymy macierze, tworząc macierz \(\displaystyle{ [\mathcal{B}| \mathcal{B'}]}\) . Po lewej stronie występuje macierz jednostkowa \(\displaystyle{ \mathcal{I}_{3}, }\) więc po prawej stronie mamy macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'}.}\)
Jest to macierz \(\displaystyle{ P = \mathcal{B'} = \left[\begin{matrix} 3 & 3 & 4\\ -1 & 2 & 2 \\ 1 & 1 & 1 \end{matrix} \right]. }\)
b)
Tym razem łączymy macierze \(\displaystyle{ \mathcal{B'}, \mathcal{B}, }\) tworząc macierz
\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} 3 & 3 & 4 & 1 & 0 & 0\\ -1 & 2 & 2 & 0 & 1 & 0 \\ 1 & 1 & 1 & 0 & 0 & 1 \end{matrix} \right]}\)
Metodą eliminacji Gaussa- Jordana sprowadzamy tą macierz do postaci \(\displaystyle{ [\mathcal{I}_{3}| Q ] }\)
Macierz \(\displaystyle{ Q = P^{-1} }\) jest macierzą przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}.}\)
Proszę sprawdzić, wykonując eliminacje Gaussa - Jordana.
Odpowiedź
\(\displaystyle{ Q = P^{-1} = \left[ \begin{matrix} 0 & -\frac{1}{3} & \frac{2}{3}\\ -1 & \frac{1}{3} & \frac{10}{3}\\ 1 & 0 & -3 \end{matrix}\right] }\)
Dodano po 23 minutach 59 sekundach:
Jaki z tego zadania wynika praktyczny sposób znajdowania macierze przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'}? }\)
Twierdzenie
Niech \(\displaystyle{ \mathcal{B} = \{u_{1}, u_{2}, ..., u_{n} \}, \ \ \mathcal{B'} = \{v_{1}, v_{2},..., v_{n} \} }\) będą dwiema bazami przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{n} }\) . Wówczas macierz \(\displaystyle{ P }\) przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\) można otrzymać metodą eliminacji Gaussa-Jordana, sprowadzając macierz \(\displaystyle{ [\mathcal{B}|\mathcal{B'} ] }\) do postaci \(\displaystyle{ [\mathcal{I}_{n} |P ]_{n\times 2n}. }\)
Zachęcam do przeprowadzenia dowodu tego twierdzenia.
W zadaniu mamy macierz \(\displaystyle{ \mathcal{B} = S }\) (standardowa) oraz bazę \(\displaystyle{ \mathcal{B'} = \{ ( 3,3,4), ( -1,2,2), (1,1,1) \} }\)
Wyznaczyć
a)
macierz przejścia \(\displaystyle{ P }\) z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\)
b)
macierz \(\displaystyle{ Q }\) przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\)
Rozwiązanie
a)
Tworzymy macierze \(\displaystyle{ \mathcal{B}, \mathcal{B'}, }\) zapisując wektory bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}, \mathcal{B'} }\) jako ich kolumny
\(\displaystyle{ \mathcal{B} = \left [\begin{matrix} 1 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & 1 \end{matrix} \right], \mathcal{B'} =\left[\begin{matrix} 3 & 3 & 4\\ -1 & 2 & 2 \\ 1 & 1 & 1 \end{matrix} \right] }\)
Łączymy macierze, tworząc macierz \(\displaystyle{ [\mathcal{B}| \mathcal{B'}]}\) . Po lewej stronie występuje macierz jednostkowa \(\displaystyle{ \mathcal{I}_{3}, }\) więc po prawej stronie mamy macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'}.}\)
Jest to macierz \(\displaystyle{ P = \mathcal{B'} = \left[\begin{matrix} 3 & 3 & 4\\ -1 & 2 & 2 \\ 1 & 1 & 1 \end{matrix} \right]. }\)
b)
Tym razem łączymy macierze \(\displaystyle{ \mathcal{B'}, \mathcal{B}, }\) tworząc macierz
\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} 3 & 3 & 4 & 1 & 0 & 0\\ -1 & 2 & 2 & 0 & 1 & 0 \\ 1 & 1 & 1 & 0 & 0 & 1 \end{matrix} \right]}\)
Metodą eliminacji Gaussa- Jordana sprowadzamy tą macierz do postaci \(\displaystyle{ [\mathcal{I}_{3}| Q ] }\)
Macierz \(\displaystyle{ Q = P^{-1} }\) jest macierzą przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}.}\)
Proszę sprawdzić, wykonując eliminacje Gaussa - Jordana.
Odpowiedź
\(\displaystyle{ Q = P^{-1} = \left[ \begin{matrix} 0 & -\frac{1}{3} & \frac{2}{3}\\ -1 & \frac{1}{3} & \frac{10}{3}\\ 1 & 0 & -3 \end{matrix}\right] }\)
Dodano po 23 minutach 59 sekundach:
Jaki z tego zadania wynika praktyczny sposób znajdowania macierze przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'}? }\)
Twierdzenie
Niech \(\displaystyle{ \mathcal{B} = \{u_{1}, u_{2}, ..., u_{n} \}, \ \ \mathcal{B'} = \{v_{1}, v_{2},..., v_{n} \} }\) będą dwiema bazami przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{n} }\) . Wówczas macierz \(\displaystyle{ P }\) przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'} }\) można otrzymać metodą eliminacji Gaussa-Jordana, sprowadzając macierz \(\displaystyle{ [\mathcal{B}|\mathcal{B'} ] }\) do postaci \(\displaystyle{ [\mathcal{I}_{n} |P ]_{n\times 2n}. }\)
Zachęcam do przeprowadzenia dowodu tego twierdzenia.
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Macierze zmiany bazy
Wpisałeś wektory jako wiersze nie jako kolumny.janusz47 pisze: 21 sty 2020, o 20:54 Tworzymy macierze \(\displaystyle{ \mathcal{B}, \mathcal{B'}, }\) zapisując wektory bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}, \mathcal{B'} }\) jako ich kolumny
\(\displaystyle{ \mathcal{B} = \left [\begin{matrix} 1 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & 1 \end{matrix} \right], \mathcal{B'} =\left[\begin{matrix} 3 & 3 & 4\\ -1 & 2 & 2 \\ 1 & 1 & 1 \end{matrix} \right] }\)
Dobrze wyznaczona macierz z \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) w \(\displaystyle{ \mathcal{B'}}\) jest (wg. używanej przez ciebie metody/definicji) ta co napisałem na samej górze. Ale czemu po pomnożeniu wektora przez tą macierz wychodzi mi zły wektor?
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Macierze zmiany bazy
Ale ja chciałbym mieć współrzędne wektora w bazie \(\displaystyle{ \mathcal{B'}}\)
Macierz \(\displaystyle{ M}\) to macierz przejścia z \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) w \(\displaystyle{ \mathcal{B'}}\). To chciałbym zapisać wektor z \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) używając tej macierzy:
Macierz \(\displaystyle{ M}\) to macierz przejścia z \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) w \(\displaystyle{ \mathcal{B'}}\). To chciałbym zapisać wektor z \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) używając tej macierzy:
terefere123 pisze: 21 sty 2020, o 13:04 Weżmy wektor \(\displaystyle{ (3, 3, 4)}\) w bazie standardowej.
Według tej macierzy \(\displaystyle{ M}\) jest to:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1&1\\3&2&1\\4&2&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3\\3\\4\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 10\\19\\22\end{bmatrix}}\)
A powinno być \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}}\)
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Macierze zmiany bazy
No właśnie, to tak naprawdę \(\displaystyle{ P^{-1}}\) "zamienia" nam wektor z \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) w \(\displaystyle{ \mathcal{B'}}\).janusz47 pisze: 21 sty 2020, o 22:01 \(\displaystyle{ P^{-1}\cdot \left [ \begin{matrix} 3\\3\\4\end{matrix} \right] = \left [ \begin{matrix} 1\\0\\0\end{matrix} \right]}\)
A nazywa się "Macierzą przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B'}}\) w \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\)".
Czy taka nazwa (jak jest poprawna) to nie wprowadza w błąd?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Macierze zmiany bazy
Jest macierz przejścia (w przeciwną stronę) z bazy \(\displaystyle{ B' }\) do bazy \(\displaystyle{ B, }\) w tym przypadku do bazy standardowej \(\displaystyle{ S }\)
\(\displaystyle{ P^{-1} \cdot \left[ \begin{matrix} 3 \\ 3 \\ 4 \end{matrix} \right] = \left[ \begin{matrix} 0 & -1 & 1 \\ -\frac{1}{3} & \frac{1}{3} & 0 \\ \frac{2}{3} & \frac{2}{3}& -1 \end{matrix} \right] \cdot \left[ \begin{matrix} 3 \\ 3 \\ 4 \end{matrix} \right] = \left [\begin{matrix} 1\\ 0 \\ 0 \end{matrix} \right]. }\)
To nie wprowadza w błąd.
\(\displaystyle{ P^{-1} \cdot \left[ \begin{matrix} 3 \\ 3 \\ 4 \end{matrix} \right] = \left[ \begin{matrix} 0 & -1 & 1 \\ -\frac{1}{3} & \frac{1}{3} & 0 \\ \frac{2}{3} & \frac{2}{3}& -1 \end{matrix} \right] \cdot \left[ \begin{matrix} 3 \\ 3 \\ 4 \end{matrix} \right] = \left [\begin{matrix} 1\\ 0 \\ 0 \end{matrix} \right]. }\)
To nie wprowadza w błąd.
-
terefere123
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Macierze zmiany bazy
Chyba źle na to patrze...
Czemu macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ B' }\) do bazy \(\displaystyle{ B }\) "zamienia" nam wektor z \(\displaystyle{ B }\) w wektor w bazie \(\displaystyle{ B' }\)?
Nie powinno być tak, że jak mam wektor w bazie \(\displaystyle{ B }\) i chce go zamienić na wektor w bazie \(\displaystyle{ B' }\) to używam macierzy przejścia z bazy \(\displaystyle{ B }\) do bazy \(\displaystyle{ B' }\)?
A nie tak jak tutaj mamy, że zamieniając wektor z bazy \(\displaystyle{ B }\) do bazy \(\displaystyle{ B' }\) używamy macierzy przejścia z bazy \(\displaystyle{ B' }\) do bazy \(\displaystyle{ B }\).
Rozumie Pan o co mi chodzi?
Czemu macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ B' }\) do bazy \(\displaystyle{ B }\) "zamienia" nam wektor z \(\displaystyle{ B }\) w wektor w bazie \(\displaystyle{ B' }\)?
Nie powinno być tak, że jak mam wektor w bazie \(\displaystyle{ B }\) i chce go zamienić na wektor w bazie \(\displaystyle{ B' }\) to używam macierzy przejścia z bazy \(\displaystyle{ B }\) do bazy \(\displaystyle{ B' }\)?
A nie tak jak tutaj mamy, że zamieniając wektor z bazy \(\displaystyle{ B }\) do bazy \(\displaystyle{ B' }\) używamy macierzy przejścia z bazy \(\displaystyle{ B' }\) do bazy \(\displaystyle{ B }\).
Rozumie Pan o co mi chodzi?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Macierze zmiany bazy
\(\displaystyle{ P\cdot [x]_{B^{'}}= [x]_{B} }\)
\(\displaystyle{ [x]_{B^{'}}= P^{-1}\cdot [x]_{B} }\)
\(\displaystyle{ P }\) jest macierzą przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}^{'}.}\)
\(\displaystyle{ [x]_{B^{'}}= P^{-1}\cdot [x]_{B} }\)
\(\displaystyle{ P }\) jest macierzą przejścia z bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B} }\) do bazy \(\displaystyle{ \mathcal{B}^{'}.}\)