Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie
Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie :
\(\displaystyle{ x^{2}+m|x|+1,25=0}\)
ma cztery rozwiazania.
Wiec ja robie tak:
- rozptatruje dwa przypadki, kiedy |x|>=0 v |x|0
- i wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ (-niesk;\sqrt{5}) u (\sqrt{5};+niesk)}\)
Co jest zlym wynikiem...
\(\displaystyle{ x^{2}+m|x|+1,25=0}\)
ma cztery rozwiazania.
Wiec ja robie tak:
- rozptatruje dwa przypadki, kiedy |x|>=0 v |x|0
- i wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ (-niesk;\sqrt{5}) u (\sqrt{5};+niesk)}\)
Co jest zlym wynikiem...
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie
ponieważ pierwiastki mogą nie należeć do dziedziny.
moim zdaniem trzeba użyć wzorów Vieta, aby dla jednego równania pierwiastki były dodatnie, a dla drugiego ujemne...
moim zdaniem trzeba użyć wzorów Vieta, aby dla jednego równania pierwiastki były dodatnie, a dla drugiego ujemne...
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie
\(\displaystyle{ |x|=t\\t^2+mt+1,25=0}\)
zał. co do 4 pierwiastków
\(\displaystyle{ \begin{cases}\Delta>0\\t_1>0\\t_2>0\end{cases}}\)
zał. co do 4 pierwiastków
\(\displaystyle{ \begin{cases}\Delta>0\\t_1>0\\t_2>0\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie
liczę delte, wychodzi:
\(\displaystyle{ delta=m^{2}-5}\)
czyli wynika, z pierwszego warunku ze m nalez:
Licze miejsca zerowe, z ktorych z zadnego nic nie wynika.
Gdzie robie blad?
\(\displaystyle{ delta=m^{2}-5}\)
czyli wynika, z pierwszego warunku ze m nalez:
Licze miejsca zerowe, z ktorych z zadnego nic nie wynika.
Gdzie robie blad?
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznacz te wartosci paramtetru m, dla ktorych rownanie
Nie? moim zdaniem wynika, że \(\displaystyle{ m0\;\wedge\; t_2>0\iff t_1+t_2>0\iff -m>0}\)JarTSW pisze:Licze miejsca zerowe, z ktorych z zadnego nic nie wynika.