W 2000 roku pan Kowalski wpłacił na rachunek bankowy kwotę 1000 zł. po 6 miesiacach znowu wplacil na ten rachunek 1000 zł, a po uplywie 6 miesiacy podjął kwotę, ktora wynosila z odsetkami 2310 zł. Oblicz oprocentowanie w skali roku, wiedzac ze, nie ulegoalo ono zmianie a bank kapitalizował odsetki co 6 miesiecy.
Ja probowalem to obliczyc z takiego rownania: \(\displaystyle{ 2310=2000(1+p%)^{2}}\)
Jednak nie wychodzi.
\(\displaystyle{ (1000(1+\frac{p}{2})+1000 )(1+\frac{p}{2})=2310}\) \(\displaystyle{ 1000(1+\frac{p}{2})^2+1000 (1+\frac{p}{2})=2310}\)
i dalej chyba już sobie poradzisz