Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Czy zaprzeczeniem zdania:
\(\displaystyle{ \exists c\ \forall a }\) \(\displaystyle{ c<a }\)
Jest:
\(\displaystyle{ \ \forall a\ \exists c }\) \(\displaystyle{ c \ge a }\)
\(\displaystyle{ \exists c\ \forall a }\) \(\displaystyle{ c<a }\)
Jest:
\(\displaystyle{ \ \forall a\ \exists c }\) \(\displaystyle{ c \ge a }\)
-
- Administrator
- Posty: 34541
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Hm chyba nie czaje? Potrzebuje napisać zaprzeczenie tego całego zdania które podałem po prostu
-
- Administrator
- Posty: 34541
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Ale nie w ten sposób. Poszukaj hasła "Prawa de Morgana rachunku kwantyfikatorów".
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Ok a czy warunek \(\displaystyle{ c \ge a}\) jest poprawnie zapisany? Czy tam powinno zostać \(\displaystyle{ c < a}\)?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2020, o 18:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34541
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
To się robi zgaduj-zgadula. Znajdź Prawa de Morgana, zastosuj je i sam zobaczysz, co powinno być.malymisio888 pisze: ↑13 sty 2020, o 18:36Ok a czy warunek \(\displaystyle{ c \ge a}\) jest poprawnie zapisany? Czy tam powinno zostać \(\displaystyle{ c < a}\)?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Ok znalazłem, no i z tego co ja rozumiem to wychodzi własnie tak jak napisałem. Zaprzeczenie kwantyfikatora to zmiana kwantyfikatora i zaprzeczenie formuły po kwantyfikatorze...
-
- Administrator
- Posty: 34541
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
No to nie bardzo rozumiesz. Istotnie "zaprzeczenie kwantyfikatora to zmiana kwantyfikatora i zaprzeczenie formuły po kwantyfikatorze", ale to NIE JEST to, co Ty zrobiłeś. Pokaż może krok po kroku, co robisz, to może przy okazji zrozumiesz, co jest źle.malymisio888 pisze: ↑13 sty 2020, o 20:46Ok znalazłem, no i z tego co ja rozumiem to wychodzi własnie tak jak napisałem. Zaprzeczenie kwantyfikatora to zmiana kwantyfikatora i zaprzeczenie formuły po kwantyfikatorze...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Tzn nie bardzo rozumiem co mam pokazac krok po kroku. Uznałem, że zamieniam kwantyfikator istnieje na dla kazdego i odwrotnie i robie zaprzeczenie formuły po kwantyfikatorze...
-
- Administrator
- Posty: 34541
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Wcale tego nie robisz. W każdym razie nie w pierwszym poście tego wątku (bo może u siebie na kartce tak...). Dlatego proponowałem Ci rozpisanie tego krok po kroku, żebyś znalazł swój błąd.malymisio888 pisze: ↑13 sty 2020, o 22:50Uznałem, że zamieniam kwantyfikator istnieje na dla kazdego i odwrotnie i robie zaprzeczenie formuły po kwantyfikatorze...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Ok
Skoro mamy \(\displaystyle{ \exists c\ \forall a \ c < a }\)
to zaprzeczenie pierwszego kwantyfikatora będzie \(\displaystyle{ \displaystyle{ \forall c }}\)
A drugiego \(\displaystyle{ \displaystyle{ \exists a }}\)
Czy błąd był w zamianie \(\displaystyle{ c}\) z \(\displaystyle{ a}\) przy kwantyfikatorach?
Skoro mamy \(\displaystyle{ \exists c\ \forall a \ c < a }\)
to zaprzeczenie pierwszego kwantyfikatora będzie \(\displaystyle{ \displaystyle{ \forall c }}\)
A drugiego \(\displaystyle{ \displaystyle{ \exists a }}\)
Czy błąd był w zamianie \(\displaystyle{ c}\) z \(\displaystyle{ a}\) przy kwantyfikatorach?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2020, o 01:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
-
- Administrator
- Posty: 34541
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Zaprzeczenie zdania, dwa kwantyfikatory
Czyli ostatetcznie \(\displaystyle{ \displaystyle{ \forall c \exists a } \ c \ge a }\) ?