Promień zbieżności
-
math196
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 27 razy
Promień zbieżności
Znaleźć promienie zbieżności szeregów potęgowych:
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty } n ^{ \alpha } z ^{n} }\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{n ^{n} }{n!} (z-i) ^{n} }\)
Czy ktoś wie jak to zrobić ?
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty } n ^{ \alpha } z ^{n} }\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{n ^{n} }{n!} (z-i) ^{n} }\)
Czy ktoś wie jak to zrobić ?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Promień zbieżności
A tym znanym kryterium jest kryterium (twierdzenie) Cauchy'ego-Hadamarda.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2020, o 19:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
math196
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 27 razy
Re: Promień zbieżności
A4karo rozpisałbyś przykład b?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2020, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: rozpisałbyś.
Powód: Poprawa wiadomości: rozpisałbyś.
-
math196
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 27 razy
Re: Promień zbieżności
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n+1) ^{n+1} } \cdot \frac{ n ^{n} }{n!}= \frac{(n+1)n ^{n} }{(n+1) ^{n+1} }= \frac{n ^{n} }{(n+1)^{n} } =\left( \frac{n+1-1}{n+1} \right) ^{n} =\left( 1- \frac{1}{n+1} \right) ^{n} \lim_{n \to \infty } e ^{-1} }\)
Co wychodzi mi z twierdzenia promien \(\displaystyle{ R}\) to \(\displaystyle{ e}\) ???
Co wychodzi mi z twierdzenia promien \(\displaystyle{ R}\) to \(\displaystyle{ e}\) ???
Ostatnio zmieniony 7 sty 2020, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Promień zbieżności
Promień jest ok. A gdzie jest środek koła zbieżności.?
Zapis trochę niezręczny. Lepiej zamiast \(\lim\) napisać \(\to\infty\)
Zapis trochę niezręczny. Lepiej zamiast \(\lim\) napisać \(\to\infty\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2020, o 21:13 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
math196
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 27 razy
Re: Promień zbieżności
No tak racja z tym lim. No to wychodzi na to, ,że środek to \(\displaystyle{ (i-e,i+e)}\) ??
Ostatnio zmieniony 7 sty 2020, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.