Unormowanie funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lip 2006, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kowary / Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Unormowanie funkcji
Unormować funkcję:
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt[4]{1-x^{2}} \ \ (-1\leqslant x qslant 1)}\)
Bardziej niż za rozwiązanie byłbym wdzięczny za jakieś wytłumaczenie jak sie do tego zabrać. Nie mam żadnych podstaw teoretycznych dot. rozwiązywania zadanie :/
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt[4]{1-x^{2}} \ \ (-1\leqslant x qslant 1)}\)
Bardziej niż za rozwiązanie byłbym wdzięczny za jakieś wytłumaczenie jak sie do tego zabrać. Nie mam żadnych podstaw teoretycznych dot. rozwiązywania zadanie :/
- metamatyk
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Unormowanie funkcji
Żeby unormować tą funkcję należy wyraźnie zaznaczyć w jakiej przestrzeni patrzymy na tą funkcję.
W zależności od jej wyboru normy mogą być bardzo różne
W zależności od jej wyboru normy mogą być bardzo różne
- bolo
- Gość Specjalny
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Unormowanie funkcji
Sowa - mechanika kwantowa?
Jeśli tak, to należy otrzymać funkcję \(\displaystyle{ g(x)=\frac{f(x)}{\sqrt{a}},}\) gdzie \(\displaystyle{ a=\int_{-1}^{1}f^{2}(x)\mbox{d}x.}\)
Jeśli tak, to należy otrzymać funkcję \(\displaystyle{ g(x)=\frac{f(x)}{\sqrt{a}},}\) gdzie \(\displaystyle{ a=\int_{-1}^{1}f^{2}(x)\mbox{d}x.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lip 2006, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kowary / Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Unormowanie funkcji
Tak jest Wyjeżdżają z takimi zadaniami a tu człowiek ciemna masa, pierwsze słyszy o operatorach, normalizacjach i ortogonalizacjach... Nie przypominam sobie żeby w ramach analizy 1 i 2 było to poruszane :/Sowa - mechanika kwantowa?
Dzięki za wstępne wytłumaczenie, postaram się to jakośo ogarnąć
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Unormowanie funkcji
Nie, bo winno poruszone zostać na algebrze liniowej .Sowa pisze:Nie przypominam sobie żeby w ramach analizy 1 i 2 było to poruszane :/
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lip 2006, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kowary / Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Unormowanie funkcji
No to tym bardziej W sumie łatwa sprawa, już sobię radze. Dzięki!Amon-Ra pisze:Nie, bo winno poruszone zostać na algebrze liniowej .
[ Dodano: 16 Stycznia 2008, 23:14 ]
Czy wynik tej normalizacji jest równy pi? tzn zauważając że funkcja podniesiona do kwadratu jest połówką okręgu i całkujemy po tej długości (promień = 1)?