Musze rozwiązać dwa zadania z wartością bezwzględną ale kompletnie nie wiem jak mam się za to zabrać prosze o pomoc
1. |\(\displaystyle{ x^{2}}\)-3x+2|>x
2. \(\displaystyle{ x^{2}}\)=|4x|
Równanie i nierówność drugiego stopnia z modułami.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: toruń
Równanie i nierówność drugiego stopnia z modułami.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 09:28 przez sarenka178, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Równanie i nierówność drugiego stopnia z modułami.
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-3x+2x \end{cases} \vee \begin{cases} x^2-3x+2 \geq 0 \\ x^2-3x+2>x \end{cases}}\)
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x < 0 \\ x^2 = -4x \end{cases} \vee \begin{cases} 4x \geq 0 \\ x^2 = 4x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-3x+2x \end{cases} \vee \begin{cases} x^2-3x+2 \geq 0 \\ x^2-3x+2>x \end{cases}}\)
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x < 0 \\ x^2 = -4x \end{cases} \vee \begin{cases} 4x \geq 0 \\ x^2 = 4x \end{cases}}\)