Piłka uderza o scianę pod kątem. Obliczyć F

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
Proto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 lut 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 1 raz

Piłka uderza o scianę pod kątem. Obliczyć F

Post autor: Proto »

Proszę o pomoc przy rozwiazaniu zadanka z kinematyki, mianowicie :

Piłka o masie m=200g uderza o ścianę i odbija się bez straty prędkosci, tworząc z normalną ściany kąt α=60°. Kąt odbicia jest równy kątowi padania. Prędkość piłki v=5m/s, czas zetknięcia się piłki ze ścianą t=0,05s. Oblicz siłe uderzenia.

gdyby to było uderzenie prostopadłe, no to luzik, ale jak to zrobić gdy piłka uderza w ścianę pod kątem. Myślałem o rozrysowaniu układu sił w momencie uderzenia, ale jak to będzie dalej nie mam pojęcia .
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Piłka uderza o scianę pod kątem. Obliczyć F

Post autor: smiechowiec »

Prędkość piłki v można rozłożyć na dwie składowe \(\displaystyle{ v_x}\) - równoległą do ściany i \(\displaystyle{ v_y}\) prostopadłą do ściany.
Po zderzeniu prędkość \(\displaystyle{ v_x}\) nie zmieni się natomiast \(\displaystyle{ v_y}\) zmieni się na przeciwną.
\(\displaystyle{ \cos = \frac{v_y}{v} \\
\Delta p_y = m v_y - (-m v_y) = 2 m v_y = 2 m v \cos \\
\Delta p_y = F t \\
F t = 2 m v \cos \\
F = \frac{2 m v \cos }{t}}\)
Awatar użytkownika
Proto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 lut 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 1 raz

Piłka uderza o scianę pod kątem. Obliczyć F

Post autor: Proto »

Teraz wszystko jasne. Dzięki wielkie !
ODPOWIEDZ