Mam takie zadanko i nie wiem do końca jak się za nie zabrać, może ktoś pomoże:
liczby 2i4 są miejscami zerowymi funkcji \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+16}\)
a.) Wyznacz współczynniki a i b
b.) Wykres funkcji g otrzymano przesuwając wykres funkcji f o trzy jednostki w prawo i dwie do góry. Wyznacz zbiór wartości funkcji g.
Co do podpunktu a.) - wiem, że jest na forum, ale niestety rozwiązanie tam podane nic mi nie mówi:P
Z góry dziękuje za pomoc
Miejsca zerowe
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Miejsca zerowe
Co do punktu a) podstaw sobie za x czwórkę oraz dwójkę. Dostaniesz układ 2 równań, a dokładniej:
\(\displaystyle{ 16a+4b+16=0 \\ 4a+2b+16=0}\) z tego wyliczasz sobie a oraz b
Co do przesuwania wykresu przesuwanie w prawo wykresu nie będzie miało żadnego wpływu na zbiór wartości, a więc tu możesz je sobie pominąć i rozważyć tylko przesuniecie w górę
\(\displaystyle{ 16a+4b+16=0 \\ 4a+2b+16=0}\) z tego wyliczasz sobie a oraz b
Co do przesuwania wykresu przesuwanie w prawo wykresu nie będzie miało żadnego wpływu na zbiór wartości, a więc tu możesz je sobie pominąć i rozważyć tylko przesuniecie w górę
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Miejsca zerowe
Gogith, zauważ że mamy dwa punkty:
\(\displaystyle{ A=(2;0)}\), \(\displaystyle{ B=(4;0)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A\epsilon GRAF\ f(x)\\B\epsilon GRAF \ f(x)\end{cases}\iff \begin{cases} \\0=4a+2b+16\\ 0=16a+4b+16\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A=(2;0)}\), \(\displaystyle{ B=(4;0)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A\epsilon GRAF\ f(x)\\B\epsilon GRAF \ f(x)\end{cases}\iff \begin{cases} \\0=4a+2b+16\\ 0=16a+4b+16\end{cases}}\)