Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
arek1357
Post
autor: arek1357 » 22 gru 2019, o 17:51
Oblicz granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \frac{f(x)}{x} }\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{i=1}^{ \infty } \left[ \frac{x}{i} \right] (-1)^{i-1}}\)
Oczywiście nawias kwadratowy to część całkowita...
Dzielę się z wami z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie tym jakże ładnym i świątecznym zadaniem...
Gosda
Użytkownik
Posty: 338 Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 1
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy
Post
autor: Gosda » 22 gru 2019, o 18:22
\(\displaystyle{ f(n) \approx n \log 2}\) (asymptotycznie).
arek1357
Post
autor: arek1357 » 22 gru 2019, o 19:15
Tak to prawda...