Ułamki i pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 22 wrz 2007, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z bajki
- Podziękował: 8 razy
Ułamki i pierwiastki.
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{25}-\sqrt{27}}{\sqrt{27}-\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{\sqrt{12}-\sqrt{27}}}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Ułamki i pierwiastki.
\(\displaystyle{ \frac{10-3\sqrt{3}}{3\sqrt{3}-\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{2\sqrt{3}-3\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{-\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ =\frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{-(5+13\sqrt{5})}{-\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{2(5+13\sqrt{5})}{2\sqrt{3}}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{10+26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{-3\sqrt{3}-26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{-9-26\sqrt{15}}{6}}\)
\(\displaystyle{ =\frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{-(5+13\sqrt{5})}{-\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{2(5+13\sqrt{5})}{2\sqrt{3}}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{10+26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{-3\sqrt{3}-26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=}\)\(\displaystyle{ \frac{-9-26\sqrt{15}}{6}}\)
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Ułamki i pierwiastki.
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{25}-\sqrt{27}}{\sqrt{27}-\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{\sqrt{12}-\sqrt{27}}=
\frac{10-3\sqrt{3}}{3\sqrt{3}-\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{2\sqrt{3}-3\sqrt{3}}=
\frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{-\sqrt{3}}=
\frac{10-3\sqrt{3}-10-26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=\frac{-3\sqrt{3}-26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=
\frac{(-3\sqrt{3}-26\sqrt{5})\sqrt{3}}{6}=\frac{(-9-26\sqrt{15}}{6}}\)
\frac{10-3\sqrt{3}}{3\sqrt{3}-\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{2\sqrt{3}-3\sqrt{3}}=
\frac{10-3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}}-\frac{-5-13\sqrt{5}}{-\sqrt{3}}=
\frac{10-3\sqrt{3}-10-26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=\frac{-3\sqrt{3}-26\sqrt{5}}{2\sqrt{3}}=
\frac{(-3\sqrt{3}-26\sqrt{5})\sqrt{3}}{6}=\frac{(-9-26\sqrt{15}}{6}}\)
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Ułamki i pierwiastki.
no mi to samo wychodzi, co Szemekowi Sprawdz moze jeszcze raz w odpowiedziach albo podaj nazwe dzialu, do ktorego odnosi sie to zadanie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Ułamki i pierwiastki.
zamiast \(\displaystyle{ 13\sqrt{5}}\) powinno być \(\displaystyle{ 13\sqrt{3}}\)
i wtedy
\(\displaystyle{ \frac{-9-26\cdot 3}{6}=\frac{-87}{6}=-\frac{29}{2}}\)
i wtedy
\(\displaystyle{ \frac{-9-26\cdot 3}{6}=\frac{-87}{6}=-\frac{29}{2}}\)