Nierównosc

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Opos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2007, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Nierównosc

Post autor: Opos »

Mam problem z rozwiazaniem takiej nierownosci z wartoscia bezwzgledna, z gory dzieki za pomoc
\(\displaystyle{ \frac{|x-2|-3x+1}{x+|x|}}\) \(\displaystyle{ }\)
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Nierównosc

Post autor: iwetta »

Najpierw ustalasz Dziedzine czyli:
\(\displaystyle{ x+|x|\neq0}\)
\(\displaystyle{ D:[0,+infty)}\)
Potem rozważasz dwa przedziały obliczasz i tyle.
Opos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2007, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Nierównosc

Post autor: Opos »

kurde cos mi nie wychodzi(nie wiem czy to blad rachunkowy czy blad w rozumowaniu), mozesz rozpisac do konca?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierównosc

Post autor: Lorek »

Dziedzina to zbiór otwarty oczywiście
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Nierównosc

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \frac{|x-2|-3x+1}{x+|x|} 0\\
\begin{cases}
\frac{2-x-3x+1}{x+x}-x-3 }\)
ODPOWIEDZ