Zgadka o Hrabim Potockim ;)

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
ashley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 maja 2007, o 10:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tymczasowo gdańsk
Podziękował: 3 razy

Zgadka o Hrabim Potockim ;)

Post autor: ashley »

1.Hrabia Potocki chciał odwiedzić krewnych którzy mieszkali w odległości 360 km od jego posiadłości. Miał zamiar przyjechać do nich 4 maja, przebywając dziennie tę samą liczbę kilometrów. Faktycznie jednak kareta przejeżdżała kazdego dnia o 4 km mniej niż planowano i hrabia ukończył podróż 7 maja. Ile dni miał zamiar podróżować Hrabia Potocki?
Uwaga! Dzienna liczba przebytych przez hrabiego kilometrów wyraża sie liczba całkowitą.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Za jakie kolwiek rozwiazanie bardzo dziekuję! :* Życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Zgadka o Hrabim Potockim ;)

Post autor: scyth »

n-liczba dni
d-liczba kilometrow dziennie
Mamy wkład równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
d\cdot n=360 \\
(d-4)\cdot(n+3)=360
\end{cases}}\)

Stąd otrzymamy równanie kwadratowe, a jedynym pierwiastkiem spełniającym warunki zadania będzie n=15 d=24.
ODPOWIEDZ