1.Dany jest kwadrat i prostokąt. Jeden z boków prostokąta jest o 4 cm dłuższy od boku tego kwadratu. Jaka powinna być długość boku tego kwadratu, aby jego pole było większe od pola prostokata? Podaj wszystkie rozwiązania, jeśli długość kwadratu jest liczba naturalną.
2.W pewnym trójkącie równoramiennym kąt rowarty między dwusiecznymi jednakowych kątów jest trzy razy wiekszy niż kąt u wierchołka trójkąta. Podaj miary kątów opisanego trójkąta.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Za jakie kolwiek rozwiazanie bardzo dziekuję! :* Życzę miłego dnia.
2 zadania dotyczące trójkąta.. dla mnie trochę skomplik
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
2 zadania dotyczące trójkąta.. dla mnie trochę skomplik
2.
α - kąt przy podstawie,
β - kat przy wierzchołku trójkata,
\(\displaystyle{ \beta=180^0-2\alpha \\ \frac{\alpha}{2}+\frac{\alpha}{2}+3\beta=180^0 \\ \\ +3(180^0-2\alpha)=180^0 \\ ... \\ =72^0 \\ \beta=36^0}\)
α - kąt przy podstawie,
β - kat przy wierzchołku trójkata,
\(\displaystyle{ \beta=180^0-2\alpha \\ \frac{\alpha}{2}+\frac{\alpha}{2}+3\beta=180^0 \\ \\ +3(180^0-2\alpha)=180^0 \\ ... \\ =72^0 \\ \beta=36^0}\)