Witam, czy ktoś może mi napisać składnię jak zrobić wykres w Matlabie lub Mathematice.
Mam trzy parametry : X,Y,Z i chcę je przedstawić graficznie na wykresie przestrzennym lub w układzie prostokątnym płaskim jako liniowy wykres - punkty przecięcia się.
Z góry dziękuję.
Pozdro
Wykresy w Matlab...lub Mathematica...
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Wykresy w Matlab...lub Mathematica...
W Matlabie :
Przykladowo chcesz narysowac funkcje F postaci :
\(\displaystyle{ F = x+sin(- 0.01 x y^2 ) cos ( 0.3 x y^2)}\)
( tylko pamietaj o roznicy miedzy operatorami * i .* oraz ^ i .^ !! ).
Dana funkcje rysuje sie na wybranym zakresie, w tym celu konstruujesz dwa wektory X i Y np oba postaci [-10:0.1] ( zauwaz, ze w funkcji zmienne sa z malej litery, a w wektorach z duzej ).
Wykonujemy wiec :
1) utworzenie siatki punktow :
[x,y]=meshgrid(X,Y);
2) generowanie funkcji na calym grid :
meshc(x,y,F);
W razie niejasności bardzo dobra strona do znajdywania odpowiedzi na problemy :
http://www-ccs.ucsd.edu/matlab/
Przykladowo chcesz narysowac funkcje F postaci :
\(\displaystyle{ F = x+sin(- 0.01 x y^2 ) cos ( 0.3 x y^2)}\)
( tylko pamietaj o roznicy miedzy operatorami * i .* oraz ^ i .^ !! ).
Dana funkcje rysuje sie na wybranym zakresie, w tym celu konstruujesz dwa wektory X i Y np oba postaci [-10:0.1] ( zauwaz, ze w funkcji zmienne sa z malej litery, a w wektorach z duzej ).
Wykonujemy wiec :
1) utworzenie siatki punktow :
[x,y]=meshgrid(X,Y);
2) generowanie funkcji na calym grid :
meshc(x,y,F);
W razie niejasności bardzo dobra strona do znajdywania odpowiedzi na problemy :
http://www-ccs.ucsd.edu/matlab/