Twierdzenie Gaussa

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
lukasek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2007, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Twierdzenie Gaussa

Post autor: lukasek5 »

\(\displaystyle{ x^4+1}\) Jak ten wielomian można rozłożyć na czynniki stopnia drugiego ??

Zapraszam do zapoznania sie z regulaminem forum matematyka.pl oraz do lektury instrukcji \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a
Ostatnio zmieniony 11 paź 2007, o 22:58 przez lukasek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Twierdzenie Gaussa

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ x^4+1=x^4+2x^2+1-2x^2}\)
lukasek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2007, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Twierdzenie Gaussa

Post autor: lukasek5 »

Tylko że wielomian \(\displaystyle{ x^{4}}\)+\(\displaystyle{ 2x^{2}}\)+\(\displaystyle{ 1}\)-\(\displaystyle{ 2x^{2}}\) Dalej jest stopnia czwatrego a ja musze uzyskać wielomian stopnia co najwyżej drugiego. Jak to zrobić ?
g-dreamer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie pamiętam.
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 22 razy

Twierdzenie Gaussa

Post autor: g-dreamer »

\(\displaystyle{ x^4+1=(x^4+2x^2+1-2x^2)=(x^2+1)^2-(\sqrt{2}x)^2}\)
ODPOWIEDZ