Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Dzień dobry,
Chciałbym zapytać o poprawność mojego rozwiązania zadania. Polecenie brzmi "Udowodnij poniższe prawa rozkładu kwantyfikatora", a jednym z przykładów jest: \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) ⇒ (∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))}\). Mój dowód nie wprost wygląda tak:
0) \(\displaystyle{ Z = 0 ⇒ [∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x))] = 1 ∧ [(∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))] = 0}\)
1) (wynika z 0) \(\displaystyle{ [∀x(ϕ(x) = 1) ∧ ∀x(ψ(x)) = 0)] ∨[∀x(ϕ(x) = 0) ∧ ∀x(ψ(x)) = 1)]}\)
2) (wynika z 1) \(\displaystyle{ [∀x(ϕ(x) = 1) ∧ ∃x(ψ(x)) = 0)] ∨ [∃x(ϕ(x) = 0) ∧ ∀x(ψ(x)) = 1)]}\)
3) (wynika z 2) \(\displaystyle{ ∃x[(ϕ(x) ⇔ ψ(x)) = 0]}\)
4) (wynika z 3) \(\displaystyle{ \neg ∀x(ϕ(x) ⇔ ψ(x))}\) - sprzeczność z 0;
Na studiach używamy zapisu w punktach, nie wiem, czy moje rozumowanie i zapis jest poprawny, stąd proszę o pomoc w rozwiązaniu, pozdrawiam.
Chciałbym zapytać o poprawność mojego rozwiązania zadania. Polecenie brzmi "Udowodnij poniższe prawa rozkładu kwantyfikatora", a jednym z przykładów jest: \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) ⇒ (∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))}\). Mój dowód nie wprost wygląda tak:
0) \(\displaystyle{ Z = 0 ⇒ [∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x))] = 1 ∧ [(∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))] = 0}\)
1) (wynika z 0) \(\displaystyle{ [∀x(ϕ(x) = 1) ∧ ∀x(ψ(x)) = 0)] ∨[∀x(ϕ(x) = 0) ∧ ∀x(ψ(x)) = 1)]}\)
2) (wynika z 1) \(\displaystyle{ [∀x(ϕ(x) = 1) ∧ ∃x(ψ(x)) = 0)] ∨ [∃x(ϕ(x) = 0) ∧ ∀x(ψ(x)) = 1)]}\)
3) (wynika z 2) \(\displaystyle{ ∃x[(ϕ(x) ⇔ ψ(x)) = 0]}\)
4) (wynika z 3) \(\displaystyle{ \neg ∀x(ϕ(x) ⇔ ψ(x))}\) - sprzeczność z 0;
Na studiach używamy zapisu w punktach, nie wiem, czy moje rozumowanie i zapis jest poprawny, stąd proszę o pomoc w rozwiązaniu, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 15:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Taki zapis jest dość paskudny, bo nie ma żadnych uzasadnień, ale skoro tak zapisujesz na studiach, to nie masz wyjścia.
Niestety dość niefrasobliwie używasz nawiasów. Ponadto sam zapis rozumowania jest dla mnie niejasny (ponieważ wiem, jak powinien wyglądać argument, więc jestem się w stanie domyślić, że próbujesz zapisać to samo, ale nie przekonuje mnie to) i formalnie niepoprawny (przez te nawiasy). Trudno mi jednak ocenić, jakiej wersji wymagają u Ciebie na studiach.
JK
Niestety dość niefrasobliwie używasz nawiasów. Ponadto sam zapis rozumowania jest dla mnie niejasny (ponieważ wiem, jak powinien wyglądać argument, więc jestem się w stanie domyślić, że próbujesz zapisać to samo, ale nie przekonuje mnie to) i formalnie niepoprawny (przez te nawiasy). Trudno mi jednak ocenić, jakiej wersji wymagają u Ciebie na studiach.
JK
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Ja bym to zrobił tak:
1 \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) ⇒ (∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))}\).
2 \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x))}\). przesłanka
3.1 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) }\). założenie
3.2 \(\displaystyle{ ϕ(x) }\).
3.3 \(\displaystyle{ (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) }\).
3.4 \(\displaystyle{ ψ(x) }\).
3.5 \(\displaystyle{ ∀xψ(x) }\).
4 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) ⇒ ∀xψ(x) }\).
5.1 \(\displaystyle{ ∀x ψ(x) }\). założenie
5.2 \(\displaystyle{ ψ(x) }\).
5.3 \(\displaystyle{ (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) }\).
5.4 \(\displaystyle{ ϕ(x) }\).
5.5 \(\displaystyle{ ∀xϕ(x) }\).
6 \(\displaystyle{ ∀xψ(x) ⇒ ∀x ϕ(x) }\).
7 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x) }\).
Bardzo długie ale wszystko widać.
1 \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) ⇒ (∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))}\).
2 \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x))}\). przesłanka
3.1 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) }\). założenie
3.2 \(\displaystyle{ ϕ(x) }\).
3.3 \(\displaystyle{ (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) }\).
3.4 \(\displaystyle{ ψ(x) }\).
3.5 \(\displaystyle{ ∀xψ(x) }\).
4 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) ⇒ ∀xψ(x) }\).
5.1 \(\displaystyle{ ∀x ψ(x) }\). założenie
5.2 \(\displaystyle{ ψ(x) }\).
5.3 \(\displaystyle{ (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) }\).
5.4 \(\displaystyle{ ϕ(x) }\).
5.5 \(\displaystyle{ ∀xϕ(x) }\).
6 \(\displaystyle{ ∀xψ(x) ⇒ ∀x ϕ(x) }\).
7 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x) }\).
Bardzo długie ale wszystko widać.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Widać ścianę znaczków bez żadnego wytłumaczenia bądź uzasadnienia.
JK
JK
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Wystarczy tylko znać reguły systemu dedukcji naturalnej. Za mało miejsca żeby je podawać. Tutaj właściwie to tylko reguła opuszczania kwantyfikatora ogólnego i dołączania kwantyfikatora ogólnego. To system Słupeckiego i Borkowskiego.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Po pierwsze, nie wydaje się, by w tym wypadku chodziło o system dedukcji naturalnej. Wystarczy zobaczyć próby założyciela wątku by wiedzieć, o jaki zapewne rodzaj uzasadnienia chodzi.
Po drugie, to formułujący rozwiązanie ma zadbać o to, by było ono czytelne. Ja sobie oczywiście odtworzę Twój tok rozumowania, co nie znaczy, że jest to dobrze sformułowane rozwiązanie.
JK
Po drugie, to formułujący rozwiązanie ma zadbać o to, by było ono czytelne. Ja sobie oczywiście odtworzę Twój tok rozumowania, co nie znaczy, że jest to dobrze sformułowane rozwiązanie.
JK
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Ale pisze "Udowodnij poniższe prawa rozkładu kwantyfikatora". Jak już się czegoś dowodzi to w jakimś systemie Gentzena, Słupeckiego, Hilberta itp. Nie zostało to podane.Jan Kraszewski pisze: 1 mar 2020, o 12:52 Po pierwsze, nie wydaje się, by w tym wypadku chodziło o system dedukcji naturalnej. Wystarczy zobaczyć próby założyciela wątku by wiedzieć, o jaki zapewne rodzaj uzasadnienia chodzi.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Niekoniecznie. To nie musi być dowód syntaktyczny.iksinski pisze: 1 mar 2020, o 13:03Jak już się czegoś dowodzi to w jakimś systemie Gentzena, Słupeckiego, Hilberta itp.
JK
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Brakuje tylko reguł po prawej stronie każdej linijki.Jan Kraszewski pisze: 1 mar 2020, o 12:52 Po drugie, to formułujący rozwiązanie ma zadbać o to, by było ono czytelne. Ja sobie oczywiście odtworzę Twój tok rozumowania, co nie znaczy, że jest to dobrze sformułowane rozwiązanie.
Dodano po 2 godzinach 52 minutach 25 sekundach:
Ja bym to zrobił tak:
1 \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) ⇒ (∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x))}\).
2 \(\displaystyle{ ∀x (ϕ(x) ⇔ ψ(x))}\). przesłanka
3 \(\displaystyle{ (ϕ(x) ⇔ ψ(x)) }\) 2, O\(\displaystyle{ ∀}\)
4.1 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) }\). założenie
4.2 \(\displaystyle{ ϕ(x) }\). 4.1, O\(\displaystyle{ ∀}\)
4.3 \(\displaystyle{ ψ(x) }\). 3, 4.2 MP
4.4 \(\displaystyle{ ∀xψ(x) }\). 4.3, D\(\displaystyle{ ∀}\)
5 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) ⇒ ∀xψ(x) }\). 4.1-4.4 D\(\displaystyle{ ⇒}\)
6.1 \(\displaystyle{ ∀x ψ(x) }\). założenie
6.2 \(\displaystyle{ ψ(x) }\). 6.1, O\(\displaystyle{ ∀}\)
6.3 \(\displaystyle{ ϕ(x) }\). 3, 6.2 MP
6.4 \(\displaystyle{ ∀xϕ(x) }\). 6.3, D\(\displaystyle{ ∀}\)
7 \(\displaystyle{ ∀xψ(x) ⇒ ∀x ϕ(x) }\). 6.1-6.4 D\(\displaystyle{ ⇒}\)
8 \(\displaystyle{ ∀x ϕ(x) ⇔ ∀xψ(x) }\). 5, 7 D \(\displaystyle{ \wedge }\)
Legenda:
\(\displaystyle{ ∀x ϕ(x)/ ϕ(x/t)}\) O\(\displaystyle{ ∀}\) - opuszczanie kwantyfikatora ogólnego ( bez ograniczeń )
\(\displaystyle{ ϕ(x/t)/∀x ϕ(x)}\) D\(\displaystyle{ ∀}\) - dołączanie kwantyfikatora ogólnego( warunek: zmienna x nie może być wolna w
założeniach)
\(\displaystyle{ ϕ(x),(ϕ(x) ⇔ ψ(x)/ψ(x)}\) MP - reguła podobna do modus ponenes
\(\displaystyle{ zal x.1,x.n/x.1 \Rightarrow x.n}\) D\(\displaystyle{ ⇒}\)- reguła dołączania implikacji
\(\displaystyle{ ϕ,ψ/ϕ \wedge ψ }\) D \(\displaystyle{ \wedge }\) reguła dołączania koniunkcji
Oczywiście to rozumowanie jest banalnie proste, ale komuś może się przydać znajomość dedukcji. Teraz chyba wszystko w porządku.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
W porządku, ale jak pisałem wcześniej - myślę, że nie o to chodziło.
JK
JK
-
foundofmath
- Użytkownik

- Posty: 78
- Rejestracja: 3 sty 2017, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Jak wobec tego określa Pan kryterium na bycie twierdzeniem?Jan Kraszewski pisze: 1 mar 2020, o 13:19Niekoniecznie. To nie musi być dowód syntaktyczny.iksinski pisze: 1 mar 2020, o 13:03Jak już się czegoś dowodzi to w jakimś systemie Gentzena, Słupeckiego, Hilberta itp.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Semantycznie.
W pierwszym poście macjekkk w gruncie rzeczy przeprowadził taki dowód, tylko mu się trochę nawiasy pomieszały i no forma była nie najlepsza.
JK
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
A jest jakaś definicja prawdy? Bo chyba o to pytał foundofmath?
Dodano po 13 godzinach 13 minutach 51 sekundach:
Dodano po 1 godzinie 9 minutach 19 sekundach:
Odwołuję, co napisałem. Jednak dowód jest poprawny. Nawiasy też w porządku. Zrozumiałem przejście z 2 do 3.
Dodano po 13 godzinach 13 minutach 51 sekundach:
Moim zdaniem to rozwiązanie jest niestety błędne. Przejście z 2 do 3 jest dla mnie niezrozumiałe. \(\displaystyle{ 0 \Leftrightarrow 0 }\) daje przecież 1 a nie 0.Jan Kraszewski pisze: 1 mar 2020, o 22:22 W pierwszym poście macjekkk w gruncie rzeczy przeprowadził taki dowód, tylko mu się trochę nawiasy pomieszały i no forma była nie najlepsza.
Dodano po 1 godzinie 9 minutach 19 sekundach:
Odwołuję, co napisałem. Jednak dowód jest poprawny. Nawiasy też w porządku. Zrozumiałem przejście z 2 do 3.
-
foundofmath
- Użytkownik

- Posty: 78
- Rejestracja: 3 sty 2017, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Udowodnij prawo rozkładu kwantyfikatora
Ale to nie jest jednoznaczne jeśli abstrahujemy od konkretnego systemu. Chodzi mi o to, czy w tym ujęciu zabiega Pan o to, by ten schemat był prawdziwy we wszystkich dziedzinach (po odpowiednim podstawieniu) i nie zważa Pan na nic więcej, czy to ujęcie ma odzwierciedlać jakiś konkretny system z wnioskowaniem syntaktycznym (innymi słowy domyślnie zakłada Pan jednoznaczność swojego podejścia).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy

