Hej
Mam pytanie czy mozna obliczyc pole dowolnego trojkata majac dany obwod i wszystkie katy ??
Pozdrawiam
Oblicz pole trójkąta mając obwód i kąty wewnętrzne
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Posty: 308
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Oblicz pole trójkąta mając obwód i kąty wewnętrzne
Da się.
Nie jestem pewien, jak byłoby najprościej, ale ja bym z tw. sinusów wyznaczył długości boków, a potem podstawił do wzoru herona.
Tw. sinusów i wzór herona można znaleźć tutaj: https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3338
Nie jestem pewien, jak byłoby najprościej, ale ja bym z tw. sinusów wyznaczył długości boków, a potem podstawił do wzoru herona.
Tw. sinusów i wzór herona można znaleźć tutaj: https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3338
Oblicz pole trójkąta mając obwód i kąty wewnętrzne
Tak jak ty mowisze sie nie da, do wzoru sinusow musisz miec promien okreku opisanego, nawet jak to sobie uzalezszni to za duzo niewiadomych, chyba ze masz rozwiazanie to napisz moze czegos nie zauwazylem
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Posty: 308
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Oblicz pole trójkąta mając obwód i kąty wewnętrzne
Niech O - obwód trójkąta.
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha} = \frac{b}{sin\beta} = \frac{c}{sin\gamma} a
c = sin\alpha : sin\beta : sin\gamma}\)
Skoro znamy kąty, to znamy stosunek ich sinusów, czyli znamy stosunek a
c. A skoro wiemy, że a+b+c = O, to jednoznacznie wyznacza nam to a, b i c.
A konkretniej:
\(\displaystyle{ b = \frac{sin\beta}{sin\alpha}*a}\)
\(\displaystyle{ c = \frac{sin\gamma}{sin\alpha}*a}\)
zatem
\(\displaystyle{ O = a(1 + \frac{sin\beta}{sin\alpha} + \frac{sin\gamma}{sin\alpha})}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{O}{1 + \frac{sin\beta}{sin\alpha} + \frac{sin\gamma}{sin\alpha}}}\)
analogicznie b i c
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha} = \frac{b}{sin\beta} = \frac{c}{sin\gamma} a
Skoro znamy kąty, to znamy stosunek ich sinusów, czyli znamy stosunek a
A konkretniej:
\(\displaystyle{ b = \frac{sin\beta}{sin\alpha}*a}\)
\(\displaystyle{ c = \frac{sin\gamma}{sin\alpha}*a}\)
zatem
\(\displaystyle{ O = a(1 + \frac{sin\beta}{sin\alpha} + \frac{sin\gamma}{sin\alpha})}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{O}{1 + \frac{sin\beta}{sin\alpha} + \frac{sin\gamma}{sin\alpha}}}\)
analogicznie b i c
