opór elektryczny elektrolitu
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 19:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
opór elektryczny elektrolitu
Witam
mam problem z następującym zadaniem:
Pomiędzy dwa współosiowe, metalowe walce o promieniach \(\displaystyle{ r_1 \ i \ r_2}\)
nalano do wysokości h elektrolitu o oporze właściwym ρ. Obliczyć oporność elektryczną elektrolitu.
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
mam problem z następującym zadaniem:
Pomiędzy dwa współosiowe, metalowe walce o promieniach \(\displaystyle{ r_1 \ i \ r_2}\)
nalano do wysokości h elektrolitu o oporze właściwym ρ. Obliczyć oporność elektryczną elektrolitu.
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
opór elektryczny elektrolitu
Przekrój wzdłuż przewodnika
mamy rurę, która po rozcieńciu i wyprostowaniu może wyglądać jak po prawej
\(\displaystyle{ R = \rho \frac{l}{S} = \rho \frac{r_2 - r_1}{ 0.5 (2 \pi (r_1 + r_2)) h } = \rho \frac{r_2 - r_1}{ \pi (r_1 + r_2) h }}\)
mamy rurę, która po rozcieńciu i wyprostowaniu może wyglądać jak po prawej
\(\displaystyle{ R = \rho \frac{l}{S} = \rho \frac{r_2 - r_1}{ 0.5 (2 \pi (r_1 + r_2)) h } = \rho \frac{r_2 - r_1}{ \pi (r_1 + r_2) h }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 19:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
opór elektryczny elektrolitu
dziękuje ! A możesz mi powiedzieć tyko jak obliczyłeś S ? bo jakoś nie widzę...
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
opór elektryczny elektrolitu
S to pole powierzchni walca, wysokość h promień r.
Jako że opór to suma oporów cienkich pierścieni o coraz większym promieniu od r1 do r2 "powierzchnia uśredniona" to połowa sumy powierzchni bocznej mniejszego i większego walca.
Jako że opór to suma oporów cienkich pierścieni o coraz większym promieniu od r1 do r2 "powierzchnia uśredniona" to połowa sumy powierzchni bocznej mniejszego i większego walca.