Zmiana napięcia na zaciskach a-b

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
zawart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 paź 2006, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Zmiana napięcia na zaciskach a-b

Post autor: zawart »

Określ bezwzględna i względna zmianę napięcia na zaciskach a-b po dołączeniu do nich opornika o rezystancji R=2000Ω

smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Zmiana napięcia na zaciskach a-b

Post autor: smiechowiec »

Na lewym rysunku mamy rozwarcie więc napięcie jest równe E = 6V.
Na prawom rysunku płynie prąd więc
\(\displaystyle{ I = \frac{E}{R_{100} + R_{2000}} \\
U_{ab} = I R = \frac{E}{R_{100} + R_{2000}} R_{2000} =
\frac{6 2000}{2100}} = \frac{40}{7} V}\)

Zmiana bezwzględna to \(\displaystyle{ 6V - \frac{40}{7}V}\)
Zmiana względna względem napięcia początkowego to \(\displaystyle{ \frac{6 - \frac{40}{7}}{6}}\)
ODPOWIEDZ