Równania wielomianowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 5 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 8 razy
Równania wielomianowe.
Witam!
Mam problem ze zrobieniem dwóch podpunktów z pewnego zadania. Te równania wielomianowe trzeba rozwiązać metodą z twierdzenia Bezout. Jednak mi nic z tego nie wychodzi. Oto 2 przykłady :
1.\(\displaystyle{ 2x^{4}-5x^{3}-2x^{2}+10x-4=0}\)
2.\(\displaystyle{ -3x^{4}+2x^{3}-8x^{2}+6x+3=0}\)
W pierwszym przykładzie zrobiłem następującą rzecz :
Poszukałem dzielników liczby -4 i wyszło ,że spełnia je liczba 2. Następnie podzieliłem \(\displaystyle{ (2x^{4}-5x^{3}-2x^{2}+10x-4) : (x-2)}\). Wynik dzielenia \(\displaystyle{ 2x^{3}-x^{2}-4x+2}\) .Dalej metoda z dzielnikami zupełnie nie wychodzi. Proszę życzliwą osobę ,aby pomogła w rozwiązaniu tych zadań.
Mam problem ze zrobieniem dwóch podpunktów z pewnego zadania. Te równania wielomianowe trzeba rozwiązać metodą z twierdzenia Bezout. Jednak mi nic z tego nie wychodzi. Oto 2 przykłady :
1.\(\displaystyle{ 2x^{4}-5x^{3}-2x^{2}+10x-4=0}\)
2.\(\displaystyle{ -3x^{4}+2x^{3}-8x^{2}+6x+3=0}\)
W pierwszym przykładzie zrobiłem następującą rzecz :
Poszukałem dzielników liczby -4 i wyszło ,że spełnia je liczba 2. Następnie podzieliłem \(\displaystyle{ (2x^{4}-5x^{3}-2x^{2}+10x-4) : (x-2)}\). Wynik dzielenia \(\displaystyle{ 2x^{3}-x^{2}-4x+2}\) .Dalej metoda z dzielnikami zupełnie nie wychodzi. Proszę życzliwą osobę ,aby pomogła w rozwiązaniu tych zadań.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 5 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 8 razy
Równania wielomianowe.
luka52, wg odpowiedzi jest to prawie dobrze tylko ,że rozwiązanie jest takie :
x= minus pierwiastek z 2 ; x=pierwiastek z 2 ;x= jedna/druga ;x=2 .... I skąd ta 2 się wzięła ? Jakiś błąd ?
x= minus pierwiastek z 2 ; x=pierwiastek z 2 ;x= jedna/druga ;x=2 .... I skąd ta 2 się wzięła ? Jakiś błąd ?