Witam wszystkich! Mam problem z takim oto zadankiem.. jutro mam sprawdzian, a zupełnie nie przychodzi do głowy o co chodzi....podaje treść:
Dla jakiej wartości parametru m wykresy funkcji f(x)= \(\displaystyle{ 2^{x+m}}\) oraz g(x)=\(\displaystyle{ 2^{3x+m}}\) przecinają się w punkcie o odciętej 1 ?
Cały problem mój polega na tym, że nie wiem o co biega z tą odciętą..bardzo proszę o pomoc..
równanie wykładnicze z parametrem i odciętą
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
równanie wykładnicze z parametrem i odciętą
Odcięta to inaczej współrzędna x , czyli:
\(\displaystyle{ f(1)=g(1) \\ 2^{1+m}=2^{3+m} \\ 1+m=3+m \\ -2=0}\)
Czyli nie istnieje taka wartość parametru m, dla której te funkcje się przetną w x=1.
\(\displaystyle{ f(1)=g(1) \\ 2^{1+m}=2^{3+m} \\ 1+m=3+m \\ -2=0}\)
Czyli nie istnieje taka wartość parametru m, dla której te funkcje się przetną w x=1.
równanie wykładnicze z parametrem i odciętą
hehehe no w sumie tak.. ale posłuchaj, dalsza część zadania nakazuje mi naszkicowanie dla obliczonej wartości m obu tych funkcji w wspolnym układzie współrzednych.. i to jedno z trzech zadań na sprawdzian.. da sie to zrobić? :/
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
równanie wykładnicze z parametrem i odciętą
Jeśli nie ma błędu w przepisanym przykładzie (a pewnie jest ), to nie da się, ponieważ nie istnieje taki parametr m