W dniu dzisiejszym uczniowie klas maturalnych pisali egzamin próbny z matematyki.
Arkusz egzaminu można ściągnąć ze strony Wydawnictwa OPERON
Matura Próbna z Matematyki Poziom Podstawowy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1551
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 341 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Matura Próbna z Matematyki Poziom Podstawowy
Ooo, to było dziś u mnie w szkole.
Wydaje się ciut za łatwe... Ale może się mylę.
Wydaje się ciut za łatwe... Ale może się mylę.
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Matura Próbna z Matematyki Poziom Podstawowy
operon uchodzi za łatwe próbne, moim zdaniem to błąd, maturzyści potem liczą na podobny poziom na egzaminie
Re: Matura Próbna z Matematyki Poziom Podstawowy
Moim zdaniem zadania były na przyzwoitym poziomie, pasującym do podstawy (rozszerzenia jeszcze nie robiłem). Jedno z zadań było nieprecyzyjnie sformułowane (funkcja liniowa \(f(x)=(m^2-3)x+2\) jest rosnąca wtedy, gdy..., czyli jeśli \(m\) spełnia jakiś warunek, to \(f\) rośnie).
Właśnie, to wtedy, gdy. Otóż jeśli \(m\in\bigl(\sqrt{3},+\infty\bigr)\), to \(f\) jest rosnąca i jest to warunek dostateczny wyrażony odpowiedzią D. Odpowiedź B daje warunek konieczny i dostateczny. Układający zadanie powinni napisać ... wtedy i tylko wtedy, gdy ... W każdym razie ze względów pragmatycznych należy zaznaczyć B.
Osobiście dla mnie najciekawsze było zadanie ostatnie. I znowu: w kluczu zakłada się milcząco, że w kartonach jest po tyle samo róż. Nie napisano w temacie zadania takiego założenia. Można było jednak rozwiązać zadanie bez niego. Oparłem się na średniej liczbie róż w każdym kartonie.
Właśnie, to wtedy, gdy. Otóż jeśli \(m\in\bigl(\sqrt{3},+\infty\bigr)\), to \(f\) jest rosnąca i jest to warunek dostateczny wyrażony odpowiedzią D. Odpowiedź B daje warunek konieczny i dostateczny. Układający zadanie powinni napisać ... wtedy i tylko wtedy, gdy ... W każdym razie ze względów pragmatycznych należy zaznaczyć B.
Osobiście dla mnie najciekawsze było zadanie ostatnie. I znowu: w kluczu zakłada się milcząco, że w kartonach jest po tyle samo róż. Nie napisano w temacie zadania takiego założenia. Można było jednak rozwiązać zadanie bez niego. Oparłem się na średniej liczbie róż w każdym kartonie.