Punkt S o współrzędnych (4,-2) jest punktem przecięcia przekątnych równoległoboku ABCD.Mając dane
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[6,-2]}\) \(\displaystyle{ \vec{AB}=[-2,4]}\)
Wyznacz współrzędne wierzchołków.
Będe bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego zadania..
Współrzędne wierzchołków równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Współrzędne wierzchołków równoległoboku
Ostatnio zmieniony 11 paź 2007, o 21:18 przez znikajaca00, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Gość Specjalny
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Współrzędne wierzchołków równoległoboku
Oblicz długość wektora AC - długość wektora AS będzie połową tej długosci
\(\displaystyle{ |\vec{AS}|=\sqrt{10}}\)
niech A będzie początkei Wektora AS
\(\displaystyle{ \sqrt{10}=\sqrt{(4-x_{A})^{2}+(-2-y_{A})^{2}}}\) obliczysz współrzędne wierzchołka A następnie w podobny sposób obliczasz dalej długość wektora AB
\(\displaystyle{ |\vec{AB}|=2\sqrt{5}}\) i mając dane A obliczasz współrzędne B.
\(\displaystyle{ |\vec{AS}|=\sqrt{10}}\)
niech A będzie początkei Wektora AS
\(\displaystyle{ \sqrt{10}=\sqrt{(4-x_{A})^{2}+(-2-y_{A})^{2}}}\) obliczysz współrzędne wierzchołka A następnie w podobny sposób obliczasz dalej długość wektora AB
\(\displaystyle{ |\vec{AB}|=2\sqrt{5}}\) i mając dane A obliczasz współrzędne B.