Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
-
Poodzian
- Użytkownik

- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Post
autor: Poodzian » 11 paź 2007, o 20:32
Dostałem masę zadania z matmę i zrobiłem wszystkie prócz jednego przykładu.
Mam do rozwiązania równanie wielomianowe:
\(\displaystyle{ 2x^{4}-11x^{2}-21=0}\)
Pytam o to tutaj, bo siedzę już nad tym dobre dwie godziny i nie daje mi to spokoju...
Przy zadaniu nie ma nawet oznaczenia informującego o wyższym poziomie trudności - dziwna sprawa Błagam o pomoc!
-
Lorek
- Gość Specjalny

- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek » 11 paź 2007, o 20:40
\(\displaystyle{ 0\leq t=x^2}\)
i jest
\(\displaystyle{ 2t^2-11t-21=0}\)
-
Poodzian
- Użytkownik

- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Post
autor: Poodzian » 11 paź 2007, o 20:49
O tym nie pomyślałem
Jesteś wielki!