Równania prowadzące do równań kwadratowych

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
ghost00710
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równania prowadzące do równań kwadratowych

Post autor: ghost00710 »

Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2 + 32} - 2 \sqrt[4]{x^2 + 32} = 3}\)
sqrt - pierwiastek jak by co
Będe wdzięczy za pomoc Chodzi o to żeby podstawić pierwiastek pod "t"
Ostatnio zmieniony 11 paź 2007, o 20:23 przez ghost00710, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równania prowadzące do równań kwadratowych

Post autor: Lorek »

ghost00710 pisze:sqrt - pierwiastek jak by co
nie ma jakby co, tylko się dodaje odpowiednie nawiasy, [ tex] i [/tex ] i żere :mrgreen:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{x^2+32}=t\Rightarrow \sqrt{x^2+32}=t^2, \; (t>0)}\)
ghost00710
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równania prowadzące do równań kwadratowych

Post autor: ghost00710 »

Dzięki :*
ODPOWIEDZ