Nie mam pojęcia jak się za to wziąść;-(
Badania przeprowadzone w pewnej szkole wykazały, że:
-20%uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne
-30% uczniów czyta czasopisma kobiece
-40% uczniów czyta czasopisma młodzieżowe
-13% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i młodzieżowe
-5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece
-10% uczniów czyta czasopisma kobiece i młodzieżowe
-5% uczniów czyta wszystkie rodzaje czasopism
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń:
a)czyta czasopisma kobiece, jeśli wiadomo, że nie czyta czasopism motoryzacyjnych,
b) nie czyta czasopism kobiecych, jeśli wiadomo, że czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopis.
Odpowiedzi to a)5/16 b)4/9
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, bo nic z tego zadania nie rozumiem;-(
prawdopodobieństwo warunkowe a czytanie czasopism=)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobieństwo warunkowe a czytanie czasopism=)
Z moich wyliczeń wychodza inne wyniki...
Jeśli 5% czyta wszystkie i 5% czyta kobiece i motoryzacyjne, to nikt nie czyta tylko kobiecych i motoryzacyjnych (5%-5%=0%).
W podobny sposób można ustalić ile procent uczniów czyta poszczególne rodzaje pism. Przedstawiłam to w postaci zbiorów.
Z rysunku wychodzi, że:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}\\
P(B)=\frac{2}{25}}\)
Jeśli 5% czyta wszystkie i 5% czyta kobiece i motoryzacyjne, to nikt nie czyta tylko kobiecych i motoryzacyjnych (5%-5%=0%).
W podobny sposób można ustalić ile procent uczniów czyta poszczególne rodzaje pism. Przedstawiłam to w postaci zbiorów.
Z rysunku wychodzi, że:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}\\
P(B)=\frac{2}{25}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy
prawdopodobieństwo warunkowe a czytanie czasopism=)
Nie bardzo rozumiem:-( Podobno w tym zadaniu trzeba skorzystać ze wzoru P(A`/B)=1-P(A`/B). Próbowałam liczyć to zadanie za pomocą tego wzoru ale też wyszedł mi inny wynik:-(
[ Dodano: 13 Października 2007, 18:35 ]
Tzn P(A`/B)=1-P(A/B) to jest ten wzór w poprawnej wersji;-)
[ Dodano: 13 Października 2007, 18:35 ]
Tzn P(A`/B)=1-P(A/B) to jest ten wzór w poprawnej wersji;-)