Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Witam wszystkich. Mam problem z rozwiązaniem zadania. Oto zadanie: Uzasadnij , że liczby : \(\displaystyle{ 1712 , 3795 , 1616 , 1719 , 9321}\) są złożone ( dla każdej z nich znajdź dzielnik różny od \(\displaystyle{ 1}\) i różny od tej liczby , możesz skorzystać z cech podzielności liczb ) . Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2019, o 20:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Nie znam całkowicie cech podzielności liczb i nie wiem jak rozwiązać to zadanie dlatego zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Ok podam Ci parę.
Kiedy liczba dzieli się przez 2 (jest parzysta) - kiedy jej ostatnia cyferka jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\) czyli jej ostatnia cyfra jest jedną z tych liczb \(\displaystyle{ \left\{ 0,2,4,6,8\right\} }\)
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\), kiedy suma jej cyfr jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\) np. \(\displaystyle{ 18}\): \(\displaystyle{ 1+8=9}\), a \(\displaystyle{ 9}\) się dzieli przez\(\displaystyle{ 3}\).
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 5}\), kiedy ostatnia cyfra to \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 5}\).
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 10}\), kiedy ostatnia cyfra to \(\displaystyle{ 0}\).
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 9}\), kiedy suma cyfr jest podzielna przez \(\displaystyle{ 9}\) np. \(\displaystyle{ 99}\): \(\displaystyle{ 9+9=18}\), a \(\displaystyle{ 18}\) się dzieli przez \(\displaystyle{ 9}\).
No tyle zasad powinno wystarczyć do tego zadania. Oczywiście jedna liczba może mieć wiele dzielników. Jak czegoś nie rozumiesz to mów.
Kiedy liczba dzieli się przez 2 (jest parzysta) - kiedy jej ostatnia cyferka jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\) czyli jej ostatnia cyfra jest jedną z tych liczb \(\displaystyle{ \left\{ 0,2,4,6,8\right\} }\)
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\), kiedy suma jej cyfr jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\) np. \(\displaystyle{ 18}\): \(\displaystyle{ 1+8=9}\), a \(\displaystyle{ 9}\) się dzieli przez\(\displaystyle{ 3}\).
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 5}\), kiedy ostatnia cyfra to \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 5}\).
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 10}\), kiedy ostatnia cyfra to \(\displaystyle{ 0}\).
Dzieli się przez \(\displaystyle{ 9}\), kiedy suma cyfr jest podzielna przez \(\displaystyle{ 9}\) np. \(\displaystyle{ 99}\): \(\displaystyle{ 9+9=18}\), a \(\displaystyle{ 18}\) się dzieli przez \(\displaystyle{ 9}\).
No tyle zasad powinno wystarczyć do tego zadania. Oczywiście jedna liczba może mieć wiele dzielników. Jak czegoś nie rozumiesz to mów.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2019, o 21:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Rozdzielaj wzory.
Powód: Rozdzielaj wzory.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Pani Nauczycielka (Pan nauczyciel) na pewno nauczył Cię rozkładać liczby złożone na iloczyn liczb pierwszych (na czynniki pierwsze).
Przykład
\(\displaystyle{ 1712:}\)
\(\displaystyle{ 1712 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 856 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 428 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 214 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 107 | 107 }\)
\(\displaystyle{ 1 }\)
\(\displaystyle{ 1712 = 2\cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 107 = 2^4 \cdot 107 = 16 \cdot 107 = 4\cdot 4 \cdot 107 = 2\cdot 8 \cdot 107. }\)
Wykorzystując cechy podzielności liczb, wykonaj dzielenia kolejnych liczb złożonych przez liczby
\(\displaystyle{ 3795 | 5 ...}\)
\(\displaystyle{ 1616 |2 ... }\)
\(\displaystyle{ 1719 | 3... }\)
\(\displaystyle{ 9321 | 3... }\)
Przykład
\(\displaystyle{ 1712:}\)
\(\displaystyle{ 1712 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 856 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 428 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 214 | 2 }\)
\(\displaystyle{ 107 | 107 }\)
\(\displaystyle{ 1 }\)
\(\displaystyle{ 1712 = 2\cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 107 = 2^4 \cdot 107 = 16 \cdot 107 = 4\cdot 4 \cdot 107 = 2\cdot 8 \cdot 107. }\)
Wykorzystując cechy podzielności liczb, wykonaj dzielenia kolejnych liczb złożonych przez liczby
\(\displaystyle{ 3795 | 5 ...}\)
\(\displaystyle{ 1616 |2 ... }\)
\(\displaystyle{ 1719 | 3... }\)
\(\displaystyle{ 9321 | 3... }\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Tak, pan Janusz ma rację, choć w tym zadaniu nie trzeba rozkładać całkowicie na czynniki pierwsze, bo jest napisane znajdź dzielnik, nie dzielniki. Tak przynajmniej zrozumiałam.
-
arek1357
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
Przepraszam że się wtrącam ,( nie powinno mnie tu być) , ale za pomocą tych cech nie udowodnisz czy 1001 jest liczbą pierwszą czy nie , musisz wytoczyć ciut cięższe działa...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
A widzisz gdzieś tutaj \(\displaystyle{ 1001}\)?
JKleonowo pisze: 5 lis 2019, o 19:51Uzasadnij , że liczby : \(\displaystyle{ 1712 , 3795 , 1616 , 1719 , 9321}\) są złożone
-
arek1357
Re: Znajdowanie dzielnika liczb zadanie
No właśnie nie widzę dlatego niepotrzebnie się wtrąciłem,
Ale tak na osłodzenie choćby z tego powodu, że 1001 to liczba z Księgi tysiąca i jednej nocy więc chyba warto...
Ale tak na osłodzenie choćby z tego powodu, że 1001 to liczba z Księgi tysiąca i jednej nocy więc chyba warto...
