proste równanko trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
endrju_pn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 paź 2007, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

proste równanko trygonometryczne

Post autor: endrju_pn »

\(\displaystyle{ 1 + 2\sin x\cdot \cos x\,=\,0}\)
mam takie równanie trygonometryczne wiem ,że jest ono proste ale nie mam pojęcia gdzie zrobiłem błąd bo w książce mam inny wynik.Ja zrobiłem to tak


\(\displaystyle{ 1 + \sin2x\,=\,0}\)
\(\displaystyle{ \sin2x\,=\, - 1}\)
\(\displaystyle{ 2x\,=\,t}\)
\(\displaystyle{ \sin t\,=\, - 1}\)
\(\displaystyle{ x\,=\, - \frac{\Pi }{4} + k\cdot \Pi}\)

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

proste równanko trygonometryczne

Post autor: Sylwek »

Wszystko się zgadza
ODPOWIEDZ