podać funkcje nie spełniające warunków Dirichleta

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
grenda1999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 25 razy

podać funkcje nie spełniające warunków Dirichleta

Post autor: grenda1999 »

1. Podaj funkcję nie spełniającą warunku - jest bezwzględnie całkowalna w każdym okresie \(\displaystyle{ T_{0}}\) \(\displaystyle{ \int\limits_{t_{1}}^{t_{1}+T_{0}}|x(t)|\dd t < \infty}\), gdzie \(\displaystyle{ t_{1} \in \left\{-\infty, \ +\infty \right\}}\),
2. Podaj funkcję nie spełniającą warunku - posiada skończoną liczbę ekstremów w każdym okresie \(\displaystyle{ T_{0}}\),
3. Podaj funkcję nie spełniającą warunku - posiada skończoną liczbę punktów nieciągłości w każdym okresie \(\displaystyle{ T_{0}}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: podać funkcje nie spełniające warunków Dirichleta

Post autor: Jan Kraszewski »

grenda1999 pisze: 19 paź 2019, o 14:14 gdzie \(\displaystyle{ t_{1} \in \left\{-\infty, \ +\infty \right\}}\),
A nie chodziło przypadkiem o \(\displaystyle{ t_1\in\left( -\infty, +\infty \right) }\) ?

JK
grenda1999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 13 sty 2019, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 25 razy

Re: podać funkcje nie spełniające warunków Dirichleta

Post autor: grenda1999 »

Jan Kraszewski pisze: 19 paź 2019, o 16:55A nie chodziło przypadkiem o \(\displaystyle{ t_1\in\left( -\infty, +\infty \right) }\) ?
Tak, już poprawiam.
ODPOWIEDZ