Jaką kwotę muszę zainwestować
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MIńsk Maz.
- Podziękował: 2 razy
Jaką kwotę muszę zainwestować
Witam,
Szukam wzoru jak obliczyć jaką kwotę muszę wpłacić jednorazowo aby osiągnąć kwotę 20 000,00 netto / brutto po 20 latach przy rocznej stopie zwrotu 5%.
Szukam wzoru jak obliczyć jaką kwotę muszę wpłacić jednorazowo aby osiągnąć kwotę 20 000,00 netto / brutto po 20 latach przy rocznej stopie zwrotu 5%.
-
- Użytkownik
- Posty: 7941
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1681 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
\(\displaystyle{ K }\)- kwota początkowa
stopa zwrotu = \(\displaystyle{ (1 +0,05)^{20}-1)\cdot 100\% }\)
stopa zwrotu \(\displaystyle{ = \left(\frac{20000,00}{K} -1 \right)\cdot 100\% }\)
\(\displaystyle{ K = ? }\)
stopa zwrotu = \(\displaystyle{ (1 +0,05)^{20}-1)\cdot 100\% }\)
stopa zwrotu \(\displaystyle{ = \left(\frac{20000,00}{K} -1 \right)\cdot 100\% }\)
\(\displaystyle{ K = ? }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MIńsk Maz.
- Podziękował: 2 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
\(\displaystyle{ K_{brutto} = \frac{20000}{ (1+0,05)^{20}}}\)
A jakbym chciał obliczyć \(\displaystyle{ 20000}\) netto (\(\displaystyle{ 19\%}\) podatek) ?
A jakbym chciał obliczyć \(\displaystyle{ 20000}\) netto (\(\displaystyle{ 19\%}\) podatek) ?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2019, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
Kefir88, jeśli nie znasz matematyki finansowej, looknij tu:
Kod: Zaznacz cały
https://www.mimuw.edu.pl/~mbodnar/biologia/matfin.pdf
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MIńsk Maz.
- Podziękował: 2 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
Nie studiowałem tego, ale cały dzień próbuję na to znaleźć wzór i nie wiem już gdzie szukać.
Na razie wiem ile muszę wpłacić jednorazowo a by uzyskać \(\displaystyle{ 20000}\) brutto (\(\displaystyle{ K_p = \frac{20000}{ (1+0,05)^{20}}}\)), ale jak wyliczyć jaką kwotę muszę wpłacić aby na koniec uzyskać kwotę \(\displaystyle{ 20000}\) netto już po opodatkowaniu
Na razie wiem ile muszę wpłacić jednorazowo a by uzyskać \(\displaystyle{ 20000}\) brutto (\(\displaystyle{ K_p = \frac{20000}{ (1+0,05)^{20}}}\)), ale jak wyliczyć jaką kwotę muszę wpłacić aby na koniec uzyskać kwotę \(\displaystyle{ 20000}\) netto już po opodatkowaniu
Ostatnio zmieniony 16 paź 2019, o 20:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
Właśnie w tym pedeefie znajdziesz to, czego szukasz. Ściągnij go sobie na komputer i poczytaj to parę razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MIńsk Maz.
- Podziękował: 2 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
Nie wiem.. poddaje się. Teraz nie wiem czy mam patrzeć na procent składany czy raty kredytow.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
Przeczytaj jeszcze raz ten pedeef, myśląc "jaką kwotę muszę wpłacić aby na koniec uzyskać kwotę 20000 netto już po opodatkowaniu".
Dodano po 1 godzinie 15 minutach 11 sekundach:
Popatrz jeszcze tu:
Dodano po 1 godzinie 15 minutach 11 sekundach:
Popatrz jeszcze tu:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=OtO1W4j1UgM
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MIńsk Maz.
- Podziękował: 2 razy
Re: Jaką kwotę muszę zainwestować
@dilectus dzięki za podesłane materiały a dalej nie wiem jak do tego podejść. Na chłopski rozum podzieliłbym \(\displaystyle{ \frac{20000 }{0,81}}\) ale wychodzi wartość \(\displaystyle{ 24691,36}\) co daje że powinienem zainwestować \(\displaystyle{ 9305,91}\) ale nie daje mi to kwoty \(\displaystyle{ 20000}\) netto. Podpowiesz którym fragmentem pdfa powinienem głównie zainteresować, bo nie wiem jak to ugryźć.
\(\displaystyle{ k_{netto} = \frac{20000/0,81}{(1+0,05) ^{20}} }\)
Mam jeszcze jedno pytanie, wiedząc ile muszę zainwestować aby osiągnąć kwotę brutto to jakbym chciał uwzględnić wpływ inflacji (np. \(\displaystyle{ 2,5\%}\)) (odpowiednio zwiększyć kwotę docelową) to \(\displaystyle{ 20000\cdot((1+0,05)^{20} )}\) i wtedy tą wartość podstawić pod poprzedni wzór. Zgadza się ?
\(\displaystyle{ k_{netto} = \frac{20000/0,81}{(1+0,05) ^{20}} }\)
Mam jeszcze jedno pytanie, wiedząc ile muszę zainwestować aby osiągnąć kwotę brutto to jakbym chciał uwzględnić wpływ inflacji (np. \(\displaystyle{ 2,5\%}\)) (odpowiednio zwiększyć kwotę docelową) to \(\displaystyle{ 20000\cdot((1+0,05)^{20} )}\) i wtedy tą wartość podstawić pod poprzedni wzór. Zgadza się ?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2019, o 21:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.