Cześć,
Czy ktoś umiałby wytłumaczyć mi jak rozwiązać to zadanie?
Wyznacz wielomian interpolacyjny w postaci Lagrange'a funkcji \(\displaystyle{ f}\), jeżeli:
\(\displaystyle{ f(-2)=3\\
f(0)=1\\
f(1)=2\\
f(3)=-5}\)
Z góry dziękuję.
Wielomian interpolacyjny w postaci Lagrange'a
-
Terrabitta
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 4 paź 2019, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Wielomian interpolacyjny w postaci Lagrange'a
Ostatnio zmieniony 4 paź 2019, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Wielomian interpolacyjny w postaci Lagrange'a
Wielomian interpolacyjny w bazie Lagrange'a
Stosujemy wzór interpolacyjny Lagrange'a dla \(\displaystyle{ n =3. }\)
\(\displaystyle{ L_{3}(x) =3\cdot \frac{(x -0)(x -1)(x-3)}{(-2 -0)(-2 -1(-2-3)}+ 1\cdot \frac{(x+2)(x-1)(x-3)}{(0+2)(0-1)(0-3)} + 2 \cdot \frac{(x+2)(x-0)(x-3)}{(1+2)(1-0)(1-3)} -5\cdot \frac{(x+2)(x-0)(x-1)}{(3+2)(3-0)(3-1)} =.... }\)
Stosujemy wzór interpolacyjny Lagrange'a dla \(\displaystyle{ n =3. }\)
\(\displaystyle{ L_{3}(x) =3\cdot \frac{(x -0)(x -1)(x-3)}{(-2 -0)(-2 -1(-2-3)}+ 1\cdot \frac{(x+2)(x-1)(x-3)}{(0+2)(0-1)(0-3)} + 2 \cdot \frac{(x+2)(x-0)(x-3)}{(1+2)(1-0)(1-3)} -5\cdot \frac{(x+2)(x-0)(x-1)}{(3+2)(3-0)(3-1)} =.... }\)
-
Terrabitta
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 4 paź 2019, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz